MApN achiziționează sisteme de comandă și control pentru Forțele Terestre Române. Valoarea contractului - 40 de milioane de euro

Sisteme Larom, foto: Forțele Terestre Române
Sisteme Larom, foto: Forțele Terestre Române

MApN a lansat o licitație privind achiziționarea unui software de comandă și control pentru Forțele Terestre Române.

Achiziția a fost publicată oficial ieri în SEAP (Sistemului Electronic de Achiziții Publice). 

Astfel, potrivit datelor consultate de publicația noastră, valoarea contractului se ridică la aproximativ 194 de milioane de lei, adică 40 de milioane de euro.

Desemnarea câștigătorului se va face prin cel mai bun raport calitate preț. Componenta financiară va reprezenta 60% din punctajul prin care va fi desemnată compania care va produce viitorul sistem de comandă și control pentru Forțele Terestre Române.

Toate sistemele vor fi achiziționate de la un singur operator, iar durata contractului este de 24 de luni. 

 

Importanța pe câmpul de luptă a sistemelor de comandă și control

 

Integrarea unui sistem de comandă și control modern e esențială, evenimentele din Ucraina arătând cât de imporntat e un software modern de comandă și control.

Amintim că în luna martie, generalul american David Petraeus, fost șef al CIA, într-un interviu acordat CNN, a explicat că numărul de generali uciși în doar trei săptămâni e foarte mare, un lucru neobișnuit, ajungând la concluzia că „dispozitivul rus de comandă și control nu funcționează”.

Petraeus spune că Ucraina a reușit să blocheze comunicațiile rușilor iar cele securizate nu funcționează nici ele. Generalul american a mai adăugat că armata rusă „fură literalmente telefoane de la civili pentru a comunica”.

Sistemele de comandă și control reprezintă„creierul” care coordonează sistemele aeriene, terestre și navale.

Pe de altă parte, în 2014 rușii au reușit să dea peste cap în 24 de ore sistemul de comandă și control al Ucrainei, fapt ce a explicat în bună măsură și desfășurarea evenimentelor militare din teren.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel