Macron revine asupra iniţiativei trimiterii de forţe militare în Ucraina: Nu luptăm împotriva poporului rus și refuzăm să ne angajăm în logica escaladării

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Leclerc francez, în timpul unor exerciții la Turda alături de un T-55 românesc. Foto: Ministerul Apărării din Franța via Statul Major al Forțelor Armate ale Franței
Tanc Leclerc francez, în timpul unor exerciții la Turda alături de un T-55 românesc. Foto: Ministerul Apărării din Franța via Statul Major al Forțelor Armate ale Franței

Președintele francez Emmanuel Macron a comentat din nou declarația să controversată privind desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina, subliniind că forțele franceze nu vor fi desfășurate acolo deocamdată. Aceste precizări au fost făcut Macron într-un interviu acordat publicaţiilor cehe Novinky și Pravo.cz.

Macron a reamintit că a menționat trimiterea de trupe ca răspuns la o întrebare adresată la o întâlnire cu reprezentanții a peste 20 de state la Paris, pentru ca apoi să spună că "nimic nu poate fi exclus".

"Acest lucru nu înseamnă că luăm în considerare trimiterea de trupe franceze în Ucraina în viitorul apropiat, ci mai degrabă că începem o discuție și luăm în considerare tot ceea ce se poate face pentru a ajuta Ucraina, în special pe teritoriul ucrainean", a adăugat el.

Potrivit președintelui francez, participanții la reuniune au convenit asupra a cinci domenii în care sunt dispuși să facă mai mult: apărarea cibernetică, producția comună de echipamente militare în Ucraina, securitatea țărilor direct amenințate de ofensiva Rusiei în Ucraina, în special a Republicii Moldova, posibilitatea de a ajuta Ucraina la granița sa cu Belarus și operațiunile de deminare.

"În plus, am definit întotdeauna clar cadrul nostru: nu luptăm împotriva poporului rus și refuzăm să ne angajăm în logica escaladării", a subliniat Macron.

Președintele Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina în viitor, după o întâlnire la Paris săptămâna trecută, subliniind că în prezent nu există un consens între aliați în această privință.

În același timp, declarațiile președintelui francez au provocat un răspuns negativ din partea guvernelor aliate, ai căror lideri au asigurat rapid că nu vor fi trimise trupe în Ucraina.

În timp ce majoritatea țărilor NATO, inclusiv actori importanți precum Germania, Regatul Unit și Statele Unite, au exclus trimiterea de trupe în Ucraina, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis și-a exprimat recunoștința față de Macron pentru inițierea dezbaterii.

Moscova a reacționat cu furie la comentariile lui Macron, avertizând că desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina ar duce inevitabil la un conflict între Rusia și NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel