Macron cere garanții de securitate din partea NATO pentru Ucraina și ca țările europene să cumpere armament de producție europeană

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele francez Emmanuel Macron, sursă foto Administrația Prezidențială a Franței.  Élysée – Présidence de la République française
Președintele francez Emmanuel Macron, sursă foto Administrația Prezidențială a Franței. Élysée – Présidence de la République française

În pofida rezervelor exprimate de mai multe țări est-europene, președintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri garanții de securitate "tangibile și credibile" pentru Ucraina înaintea aderării acestei țări la NATO și a făcut apel la o "Europă a apărării" mai puternică în cadrul NATO.

Într-un discurs rostit în cadrul forumului de securitate regională Globsec, președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat, de asemenea, U.E să își "regândească" modul de a guverna și să "inventeze" noi "formate" pentru a încorpora mai rapid în rândurile sale țările candidate din Balcani, precum și Ucraina și Republica Moldova, potrivit France24.

,,Dacă vrem (...) să avem greutate în fața Rusiei, dacă vrem să fim credibili în fața ucrainenilor, trebuie să dăm Ucrainei mijloacele de a preveni orice nouă agresiune (rusă) și să o includem într-o arhitectură de securitate credibilă", a spus Macron.

Garanțiile pe care le oferă ar putea fi oferite de alte țări membre NATO până când Ucraina se va alătura alianței, ceea ce va fi o încercare de lungă durată atâta timp cât se află în război cu Rusia.

Aceste garanții ar putea include furnizarea de arme și tehnologie militară, precum și instruirea personalului militar ucrainean, în special a piloților avioanelor de luptă occidentale care vor fi predate Ucrainei.

 

Macron a făcut apel la "suveranitate europeană", în special în domeniul militar

 

,,Trebuie să construim ceva între securitatea oferită Israelului (de SUA) și o aderare deplină" la NATO pentru Ucraina, a adăugat Macron, recunoscând că un acord privind intrarea Ucrainei în alianță este îndoielnic în timpul summitului NATO de la Vilnius.

De asemenea, președintele francez a făcut apel la "suveranitate europeană", în special în domeniul militar, o propunere care a fost privită cu scepticism de țările est-europene care se tem cel mai mult de Rusia și ale căror guverne doresc legături mai strânse cu SUA.

,,Nu trebuie să lăsăm Europa să fie răpită încă o dată", a clamat Macron, făcând aluzie la vechiul război rece dintre Occident şi URSS. O "Europă a apărării", "pilon european în cadrul NATO", este "indispensabilă pentru a fi credibili pe termen lung", a motivat Macron, care a în plus a îndemnat statele europene să cumpere arme produse de industria europeană de apărare şi să-şi adapteze armatele cu o "capacitate de lovire în profunzime".

"Geografia nu se va schimba", va trebui de asemenea "să coabităm într-o manieră mai paşnică, fără nicio naivitate, cu Rusia de mâine", a mai apreciat liderul de la Elysee.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel