Lovitură pentru SUA: După contractul istoric pentru Rafale, EAU suspendă achiziția de F-35. Spionajul chinez ar fi mărul discordiei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: F-35
Sursă foto: F-35

Un oficial al Emiratelor Arabe Unite a confirmat că Abu Dhabiul urmează să suspende achiziția de avioane de luptă de generația a V-a F-35 Lightning II. În acest sens Guvernul federal al Statelor Unite ale Americii a fost notificat printr-o scrisoare oficială.

Decizia reprezintă o puternică lovitură pe plan financiar pentru SUA și vine la nici două săptămâni după ce, în cadrul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite au semnat un contract cu Franța pentru cumpărarea a 80 de avioane de luptă Rafale.

Acordul este unul cu adevărat istoric, EAU devenind astfel cel mai mare client extern al avioanelor franceze Rafale.

 

EAU suspendă achiziția de F-35 Lightning II. Acordul se ridica la aproximativ 23 de miliarde de dolari

 

În ceea ce privește acordul cu EAU privind F-35, acesta a fost negociat în timpul administrației Trump și a născut de-a lungul timpului numeroase controverse. E vorba de achiziționarea a 50 de aeronave de generația a V-a de tip F-35, dar și aproximativ 18 drone MQ-9 Reaper, plus armamentul aferent. Acordul dintre SUA și EAU e estimat la aproximativ 23 de miliarde de dolari.

Wall Street Journal a anunțat că Abu Dhabi a trimis o scrisoare oficială către Washington prin care anunță că suspendă acordul cu privire la F-35 și MQ-9 Reaper. Oficiali americani, sub protecția anonimatului, au confirmat informația.

Se pare că EAU, la nivel oficial, lasă o „ușă deschisă” și spune că discuțiile despre F-35 ar putea fi reluate în viitor, amintind că SUA sunt principalul partener al statului arab în ceea ce privește tehnica militară.

 

Spionajul chinez și relația dintre China și EAU ar fi fost mărul discordiei. Abu Dhabiul nu a acceptat garanțiile de securitate impuse de americani pentru F-35

 

2. F-35, surs... (f-35-sua_05268000.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Discuțiile însă se suspendă.

DefenseRomania a scris încă din această săptămână că lucrurile au stagnat din cauza îngrijorărilor SUA cu privire la capacitatea Emiratelor Arabe Unite de a oferirii garanţii de securitate că tehnologia care stă la baza acestor aeronave nu ajunge pe mâini greşite.

Se pare că tocmai aceste garanții suplimentare impuse draconic au nemulțumit Emiratele Arabe Unite. Publicația de specialitate The War Zone spune că aceste garanții de securitate pe care EAU nu le acceptă au ca scop împiedicarea spionajului chinez de a avea acces la date confidențiale ale F-35 Lightning II.

Potrivit sursei citate, SUA au exercitat presiuni mari asupra relației dintre EAU și China. Washingtonul s-a implicat activ pentru a opri lucrările la o instalație militară cu caracter secret pe care China o construia în EAU, dar au fost și alte evenimente care au arătat cât de încordate sunt relațiile bilaterale dintre aceste state. În luna mai a acestui an serviciile de informații americane au primit date cu privire la cel puțin două zboruri militare efectuate de aeronave ale Armatei Populare de Eliberare a Poporului care ar fi transferat în EAU  diferite obiecte ce se presupune că ar fi de natură militară.

Nu putem să nu precizăm și faptul că SUA au condiționat în această vară furnizarea avioanelor F-35 Lightning II către Emiratele Arabe Unite de eliminarea echipamentelor 5G ale gigantului chinez Huawei din statul arab.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel