Avioane F-35 pentru Emiratele Arabe Unite | Washingtonul vrea garaţii de securitate că tehnologia nu ajunge pe mâini greşite

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: F-35.com
Sursă foto: F-35.com

Statele Unite intenționează să continue demersul privind vânzarea a 50 de avioane de luptă F-35 către Emiratele Arabe Unite, dar trebuie să existe o înțelegere clară a obligațiilor pe care aceasta tara le are dupa achizitionarea acestor aeronave, a declarat marți un oficial american.

Administrația Biden intenționează să meargă mai departe cu vânzarea celor 50 de avioane de luptă F-35 către Emiratele Arabe Unite, dar se așteaptă că discuțiile cu Abu Dhabi să continue cu privire la „obligațiile” pe care le are în privinţa oferirii unor garanţii de securitate că tehnologia care stă la baza acestor aeronave nu ajunge pe mâini greşite.

„Continuăm să avem consultări cu oficiali din Emirate pentru a ne asigura că avem o înţelegere reciprocă clară, fără ambiguităţi, privind obligaţiile şi acţiunile EAU înainte, în timpul şi după livrare”, a afirmat ieri Mira Resnick, asistentă adjunctă a secretarului de stat al SUA, în cadrul unei teleconferinţe cu jurnaliştii, fără a intra în amănunte cu privire la aceste obligaţii.

Resnick a declarat săptămâna trecută pentru publicaţia Breaking Defense că administrația Biden continuă să solicite clarificări de la oficialii din Emiratele Arabe Unite cu privire la garanţiile pe care aceştia trebuie să le ofere ,,securizării informaţiilor tehnologice’’ care stau la baza avioanelor de luptă F-35.

„Cred că există o serie de obligații când vine vorba de securitatea tehnologiei, iar Emiratele Arabe Unite trebuie să poată oferi garanții”, a spus Resnick, precizând că Statele Unite au fost foarte clare cu partenerii din întreaga lume care au vrut să cumpere F-35, iar această cerinţă nu este aplicată doar Emiratelor Arabe Unite.

Amintim că, în primele zile ale acestui an, administraţia preşedintelui Joe Biden, proaspăt ajunsă la Casa Albă, a suspendat vânzările de arme către Arabia Saudită şi de avioane de vânătoare F-35 către Emiratele Arabe Unite pentru a ''reexamina'' decizia luată în timpul administraţiei Trump.

Dar, reexaminarea acestei decizii să tot prelungit, deoarece în luna iunie SUA au condiționat furnizarea avioanelor F-35 către Emiratele Arabe Unite de eliminarea echipamentelor 5G ale Huawei din statul arab.

Publicaţia Al-Monitor precizează acum, în contextul recentelor declaraţii făcute de Mira Resnick, că acordul de 23 de miliarde de dolari, care pe lângă avioane F-35 include și dronele MQ-9B Reaper, a stagnat pe fondul îngrijorărilor Washingtonului cu privire la capacitatea Emiratelor Arabe Unite de a oferirii garanţii de securitate că tehnologia care stă la baza acestor aeronave nu ajunge pe mâini greşite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel