Lovitură dată de SUA în Asia pentru contracararea Chinei: 31 de drone MQ-9B, achiziționate de India pentru 3 miliarde de dolari

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Dronă de tip MQ-9B SkyGuardian americană. Photo credit: General Atomics Aeronautical Systems
Dronă de tip MQ-9B SkyGuardian americană. Photo credit: General Atomics Aeronautical Systems

Guvernul indian a aprobat, în sfârșit, achiziția a 31 de drone MQ-9B de la producătorul american General Atomics.

Tranzacția va primi undă verde în timpul vizitei în SUA (20 – 24 iunie) a premierului Narendra Modi, potrivit publicației Hindustan Times.

Acordul a fost aprobat pentru prima dată de Departamentul de Stat al SUA în 2017, pentru 22 de drone dar, în 2020 guvernul indian a majorat comanda la 30 de unități, estimate la un cost de trei miliarde de dolari. Un an mai târziu,

Departamentul de Stat și-a dat avizul pentru noua cerere, dar Ministerul indian al Apărării a întârziat luarea unei decizii finale de achiziție.

Pe 15 iunie, cu câteva zile înainte de vizita premierului Modi în SUA, Consiliul de Achiziție al Apărării (DAC), condus de ministrul Apărării Rajnath Singh, a aprobat o propunere de achiziție a unui total de 31 de drone, 15 MQ-9B Sea Guardians și 16 MQ-9B Sky Guardian din SUA.

Primul lot de 10 drone va veni fără arme și va fi destinat misiunilor de informații, supraveghere și recunoaștere. Cu toate acestea, toate dronele vor avea capacitatea de a transporta rachete și bombe ghidate cu laser, iar armele vor fi primite într-o etapă ulterioară, potrivit unor persoane  familiarizate cu problema.

 

Industria de apărare din India, implicată în programul de achiziție al dronelor MQ-9B

 

2. Drona MQ-9... (drona-mq-9b-seaguardian-sursa-foto-general-atomics_22510700.jpg)

Drona MQ-9B SeaGuardian Sursa foto: General Atomics

Totuși, India nu va cumpăra toate dronele și armele din SUA, acordul având un element de localizare în pachet, prin care muniția construită în India să poată fi montată pe drone. De asemenea, este posibil ca nu toate dronele să fie fabricate în SUA, au adăugat sursele sub protecția anonimatului.

India operează două drone Sea Guardian închiriate de la producătorul General Atomics, Forțele Armate indiene având experiență directă în manipularea dronelor MQ-9B din clasa HALE (de mare altitudine și anduranță lungă), care pot rămâne în aer până la 40 de ore. Marina indiană este mulțumită de performanța dronelor închiriate care oferă conștientizare în timp real a domeniului maritim din Asia de Sud-Est până în Africa.

Atât Sea Guardian cât și Sky Guardian pot desfășura misiuni de supraveghere strategică pe distanțe mari, angajare ținte aeriene inclusiv peste linia orizontului (dincolo de vizibilitatea directă), luptă antinavă și antisubmarin, război electronic, avertizare timpurie, căutare-salvare, umanitare etc.

 

Acordul face parte din strategia SUA de a contracara dominația Chinei

 

2. Dronă de t... (screenshot-2023-06-20-141329_41477200.png)

Dronă de tip MQ-9B SkyGuardian americană. Photo credit: General Atomics Aeronautical Systems

Președintele SUA, Joe Biden, a făcut din aprofundarea legăturilor de apărare cu India o prioritate pentru a contracara dominația în creștere a Chinei și s-a oferit să colaboreze în domeniul tehnologiei militare, chiar dacă celor două țări le lipsește o alianță oficială de securitate.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și-a încheiat miercuri vizita de două zile la New Delhi, întâlnindu-se cu omologul său indian Ajit Doval, ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar și premierul Modi.

Cu o săptămână mai devreme, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a petrecut două zile la New Delhi și a anunțat o foaie de parcurs comună pentru cooperarea la nivelul industriei de apărare, oferind un impuls ambițiilor Indiei de a produce mai multe arme în țară, încercând să reducă dependența tradițională a Indiei față de importurile de arme din Rusia, potrivit Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel