Lockheed Martin: Sistemul de arme laser HELIOS va ajunge în dotarea US Navy

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa Foto: site-ul companiei americane Lockheed Martin
Sursa Foto: site-ul companiei americane Lockheed Martin

Anul acesta, Marina SUA va lansa primul program de achiziție pentru a implementa un sistem de arme laser de mare putere, cunoscut sub denumirea de HELIOS.

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că Marina SUA își va testa în curând sistemul laser de mare putere HELIOS, potrivit publicațiilor Naval News şi Naval-Technology.

Compania a livrat sistemul de arme laser HELIOS către Marina SUA, aceasta urmând a integrat pe navele sale acest sistem şi mai apoi să-l testeze. Potrivit companiei Lockheed Martin, HELIOS va fi inițial integrat pe un distrugător american din clasa Flight IIA Arleigh Burke.

Aceasta livrare va marca primul program de achiziți de acest tip al Departamentului Apărării din SUA pentru a furniza US Navy necesarul de sisteme de arme cu laser.

„Adversarii noștri dezvoltă rapid arme sofisticate și amenințările la adresa flotei marinei SUA devin din ce în ce mai provocatoare”, a  declarat Hamid Salim, vicepreședinte, Advanced Product Solutions la Lockheed Martin Rotary și Mission Systems.

De amintit că, în primăvara anului 2020, US Navy  a testat cu succes o nouă armă laser de mare putere, instalată pe nava de desant amfibiu USS Portland (LPD-27), capabilă să distrugă avioane aflate în zbor la altitudini medii, precum și ambarcațiuni de dimensiuni mai mici.

USS Portland a folosit o armă laser de mare putere, denumită Solid State Laser - Technology Maturation Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) Mk 2 Mod 0, pentru a distruge o dronă (avion fără pilot-UAV). Testul a fost făcut de Flota Pacificului pe 16 mai, dar informaţiile au fost făcute publice pe 22 mai, fără că locaţia exactă unde a fost efectuat să fie menţionată.

În primăvara lui 2019, publicaţia militară americană Stars and Stripes, a precizat că distrugătorul american Preble va fi prima navă din clasa Flight IIA Arleigh Burke care va fi echipată, în anul 2021, cu sistem de arme laser de mare putere HELIOS. La momentul respectiv publicaţia preciza că US Navy este interesată să doteze cu astfel de sisteme, deoarece doreşte să se poată apăra mai uşor în faţa unor eventuale atacuri cu rachete de croaziera chinezeşti sau ruseşti.

Sistemul de arme laser HELIOS de la Lockheed Martin poate înlocui în cele din urmă sisteme de arme de tip Gatling – cu este Phalanx CIWS – și lansatoarele de rachete de pe navele US Navy. 

La 1 martie 2018, Marina SUA i-a acordat companiei Lockheed Martin un contract în valoare de 150 de milioane de dolari, cu posibilitatea ca acesta să fie extins până la valoare de 942,8 milioane de dolari, pentru dezvoltarea, fabricarea și livrarea a două sisteme de arme laser de mare putere, până la sfârşitul anul fiscal 2020. 

HELIOS, numit după zeul soarelui din mitologia greacă, trage raze laser de 60 kilowați, mult mai puternice decât ale oricărei arme laser existente până la acesta ora, cu potențial de creștere până la 150 de kilowați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel