Lockheed Martin a primit un contract pentru o ''variantă personalizată'' a F-35. Beneficiarul nu este cunoscut, dar indiciile conduc către Israel

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Lightning II, foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II, foto: Lockheed Martin

Compania americană Lockheed Martin a primit la sfârşitul anului 2021 un contract în valoare de aproximativ 49 de milioane de dolari în sprijinul proiectării și dezvoltării unei variante ’’personalizate’’ de avion F-35 Joint Strike Fighter, adaptată cerinţelor unui client (stat) al cărui nume nu este încă menţionat.

Publicaţia Military Leak susţine că deși numele clientului (statului) nu a fost identificat, în prezent toate statele care achiziţionează F-35 Joint Strike Fighter primesc variantele standard ale acestei aeronave, cu excepția Israelului, care are varianta numită F-35I ADIR AS-1 (însemnând „Mighty One” în ebraică). 

În noiembrie 2020, Forțele Aeriene Israeliene au anunțat primirea unui avion F-35I Testbed. După cum a fost menționat la momentul respectiv, această varinată ’’personalizată’’ de F-35 va fi folosită pentru a testa și integra mai multe arme și sisteme electronice produse de Israel pentru viitoarele aeronave F-35 care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Israeliene. 

Aceasta este singura varinată ’’personalizată’’ de avion F-35 livrată unei forțe aeriene din afara Statelor Unite.  Israelul a devenit prima țară care a selectat F-35 prin sistemul american de vânzări militare către alte state (Foreign Military Sales – FMS), când a fost semnat în octombrie 2010 un contract de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA).

La 22 iunie 2016, Forțele Aeriene Israeliene au primit primul F-35A Adir. Forțele Aeriene Israeliene și-au declarat flota de avioane F-35 complet operaționala în decembrie 2017, marcând finalizarea unui efort intens de integrare și antrenament desfășurat la Baza Aeriană Nevatim din Israel. 

Publicaţia Military Leak aminteşte că şi avioanele de luptă F-15 și F-16 pe care statul Israel le-a achiziţionat din Statele Unite au fost echipate cu sisteme şi arme specifice cerinţelor şi nevoilor Forțelor Aeriene Israeliene.

Analiştii militari ai publicaţiei The War Zone precizau în luna noiembrie 2021 ca printre provocările cu care se va confrunta Israelul ţin de integrarea sistemelor de arme dezvoltate pe plan local pe avioanele F-35I  ale IAF.

Cu toate acestea, Forțele Aeriene Israeliene au admis de mai multe ori că integrarea sistemelor de arme dezvoltate pe plan local pentru avioanele F-35I nu va fi la fel de ușoară că în cazul avioanelor de generaţie a IV-a, datorită accesului limitat la ’’codurile sură’’ bine păzite ale programului F-35 Joint Strike Fighter.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel