Livrările de noi F-35 sunt blocate pentru o perioadă de 4-9 luni, până când Pentagonul va considera finalizată testarea versiunii Block 4

Cătălin Costea / 29 iun 2023, 18:14
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force

Peste 80 de avioane F-35 vor fi ținute în așteptare mai multe luni, până când Pentagonul va considera finalizată testarea versiunii Block 4 și va accepta validarea noilor aeronave. Livrările de noi F-35 sunt suspendate până cel mai devreme în decembrie 2023 și cel mai târziu în aprilie 2024, potrivit purtătorului de cuvânt al Oficiului Programului Comun (JPO)  F-35, Russ Goemaere.

 

Acest lucru înseamnă că Lockheed Martin va ajunge să stocheze 45 de avioane, dacă întârzierea se extinde până în decembrie, sau chiar 81 de aparate, dacă se prelungește până în aprilie, deoarece contractul companiei stipulează că trebuie să livreze lunar nouă avioane în versiunea modernizată.

După cum se cunoaște deja, Pentagonul actualizează mai multe sisteme la flota sa de F-35, un efort cunoscut sub numele de Block 4. Pentru aceasta, avioanele au nevoie de o suită de îmbunătățiri hardware și software, cunoscută sub numele de Technology Refresh 3 sau TR- 3, care este deja cu un an în întârziere.

TR-3 este „coloana vertebrală IT” a actualizărilor Block 4 și va avea în viitor un nou procesor de bază integrat, necesar pentru senzori și arme, a declarat Greg Ulmer, vicepreședinte executiv pentru afacerii al Lockheed Aeronautics.

 

Pentagonul nu va accepta noi F-35 până la încheierea testărilor

 

Începând cu sfârșitul acestei veri, aeronavele F-35 care ies de pe linia de producție cu hardware TR-3 nu vor fi acceptate (DD250) până când capacitatea de luptă relevantă nu va fi validată în conformitate cu așteptările utilizatorilor noștri. JPO și Lockheed Martin se vor asigura că aceste aeronave sunt depozitate în siguranță până când apare DD250”, a declarat Goemaere referindu-se la Raportul de inspecție și recepție a materialelor DD250 impus producătorilor de către Pentagon.

În timp ce JPO estimează că întârzierea ar putea dura până în primăvara viitoare, Lockheed a anunțat că încă intenționează să reia livrarea până în decembrie.

„În toate programele de testare există modele de analiză a riscurilor. Deși JPO recunoaște că ar putea exista un interval de livrare între decembrie 2023 și aprilie 2024, rămânem angajați să livrăm primul avion TR-3 în 2023”, a informat compania într-un comunicat.

Primul test de zbor TR-3 a avut loc în ianuarie și a reprezentat o „etapă importantă”, dar care a scos la iveală existența unor probleme de software pe care „antreprenorul nu le-a identificat în laboratoarele de software”, potrivit unui raport recent al GAO (Government Accountability Office),  biroul specializat în audit al guvernului american.

Costul actualizărilor Block 4 a continuat să crească, cu 1,4 miliarde de dolari de la raportul GAO din aprilie 2022, ducând costul total la 16,5 miliarde de dolari, potrivit acestei instituții guvernamentale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2023 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1