Planul SUA privind relocarea de trupe din Germania în Polonia | Lituania manifestă unele rezerve

S.I. Catalin / 25 iun 2020 / 15:39

Ministrul lituanian al apărării Raimundas Karoblis a declarat joi că are sentimente ambivalente cu privire la planul privind retragerea parţială a trupelor americane din Germania şi relocarea unora dintre acestea în Polonia, relatează joi agenţia DPA.

,,Nu ar fi bine ca o parte semnificativă a trupelor americane să fie retrase din Germania'' pentru că aceasta riscă să creeze diviziuni între statele membre NATO, a spus Karoblis la postul lituanian de radio.

Pe de altă parte, adaugă el, Lituania a pledat mereu pentru sporirea prezenţei militare americane pe flancul estic al NATO, iar Polonia este ''probabil unul dintre cele mai importante locuri'' în acest sens.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că armata americană îşi va reduce efectivele din Germania de la 34.500 la 25.000 de militari.

Unele dintre aceste trupe vor fi relocate în Polonia, a confirmat Trump miercuri la o conferinţă de presă comună la Washington cu omologul său polonez Andrzej Duda, după ce a acuzat Germania că nu-şi respectă angajamentele privind cheltuielile militare în cadrul NATO.

"Ne vom reduce forţele din Germania. Unele vor reveni acasă, altele vor merge în alte locuri, iar Polonia va fi unul din locurile acestea din Europa", a menţionat liderul de la Casa Albă, fără alte detalii.

Amintim că DefenseRomania a scris încă de ieri, dinainte de vizita președintelui Poloniei în SUA, citând presa de la Varșovia și cea internațională că o parte din soldații pe care SUA îi vor retrage din Germania ar putea fi dislocați în Polonia, împreună cu 30 de aeronave F-16.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy