Lavrov duce mai departe dorinţa lui Vladimir Putin: Rusia va prezenta către NATO o propunere privind garanţiile de securitate

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi că Rusia va prezenta ''în curând'' NATO o propunere privind garanţii de securitate care să fie obligatorii pentru toţi semnatarii, scrie agenţia EFE.

''Vom formula în curând propuneri concrete către colegii noştri occidentali şi sperăm că le vor lua în serios'', a declarat Lavrov la conferinţa de presă după încheierea reuniunii ministeriale anuale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

''Acum nu doresc nici măcar să mă gândesc că Occidentul ar refuza să studieze (propunerea rusă). În opinia mea, toţi au putut să-l asculte pe preşedintele (Vladimir) Putin şi şi-au dat seama că propunerea noastră este serioasă şi acum o vom transpune pe hârtie'', a adăugat şeful diplomaţiei ruse, potrivit Agerpres.

El l-a parafrazat pe Putin, amintind că obiectivul Kremlinului nu este să obţină garanţii speciale pentru Rusia, ci ''garanţii colective''.

Ministrul Lavrov a susţinut că activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice în apropierea frontierelor ruse în Marea Neagră urmăresc doar să ''îngrădească Rusia'' şi a acuzat NATO că a ignorat timp de mai mult de doi ani cererile din partea Moscovei ca în timpul exerciţiilor militare să fie respectată distanţa între navele şi avioanele de luptă.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a avertizat că Rusia va reacţiona dacă Occidentul va continua cu adoptarea unor ''sancţiuni infernale'' sub forma restricţiilor financiare.

''Este un drum care nu duce nicăieri şi, în final, aceste măsuri unilaterale ilegitime se vor întoarce împotriva celor care le-au iniţiat'', consideră Lavrov.

 

Putin vrea garanţii juridice de la NATO din care să reiasă că extinderea Alianţei spre Rusia nu va continua

 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, susţine că vrea să înceapă negocieri cu NATO, iar Alianţa ar trebui să ofere garanţii juridice, nu promisiuni, că nu se va extinde spre estul Europei, aproape de frontierele Rusiei, informează EFE.

''În dialogul cu SUA şi aliaţii lor, vom insista să ajungem la acorduri concrete care să excludă continuarea apropierii NATO de Est şi desfăşurarea în apropierea teritoriului rus de sisteme de arme care ne ameninţă'', a declarat el în timpul unei ceremonii de primire a scrisorilor de acreditare a circa 20 de ambasadori la Kremlin.

''Propunem în acest sens să începem negocieri de fond'', a spus Putin, care a subliniat că Rusia are nevoie de ''garanţii juridice'', întrucât ţările occidentale ''nu şi-au respectat angajamentele verbale''.

 

NATO răspunde apelului lui Putin: Rusia nu are nimic de spus pentru că nu ea decide integrarea Ucrainei în Alianță

 

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a insistat miercuri că Rusia "nu are niciun drept de veto" în cazul în care se va decide ca Ucraina să devină parte a NATO, relatează agenţia de presă Agerpres, care citează EFE şi publicaţia Ukrainska Pravda.

"Rusia nu are niciun drept de veto, nu are nimic de spus şi nu are dreptul să stabilească o spirală de influenţă pentru a încerca să-şi controleze vecinii", a subliniat Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă la finalul unei reuniuni de două zile a miniştrilor de externe din ţările aliate, catalogând drept inacceptabil ca actori geopolitici majori în zilele noastre să pretindă să aibă dreptul la "sfere de influenţă" şi de a controla politica vecinilor săi.

"Noi am spus că Ucraina va deveni membră, dar depinde de noi, cei 30 de aliaţi în cadrul NATO, să decidem când Ucraina va fi pregătită să devină şi să îndeplinească standardele NATO", a adăugat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel