Următoare generaţie de sisteme de arme este tot mai aproape: Marina germană a încheiat cu succes testele unei arme laser de mare putere

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sistemul de arme laser de mare putere a fost instalat pe fregată FGS Sachsen F219 la sfârșitul lunii iunie 2022 pentru a fi testat până recent în condiții reale de funcționare în mediul maritim.
Sistemul de arme laser de mare putere a fost instalat pe fregată FGS Sachsen F219 la sfârșitul lunii iunie 2022 pentru a fi testat până recent în condiții reale de funcționare în mediul maritim.

Potrivit informațiilor publicate recent de către compania germană Rheinmetall, un sistem de arme laser, dezvoltat în parteneriat cu MBDA Deutschland a finalizat cu succes testele. De asemenea, se precizează că arma laser a fost instalat la bordul fregatei germane Sachsen. Toate testele sunt efectuate sub atentă monitorizare a Biroului Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență din cadrul Bundeswehr – BAAINBw.

Sistemul de arme laser de mare putere a fost instalat pe fregată FGS Sachsen F219 la sfârșitul lunii iunie 2022 pentru a fi testat până recent în condiții reale de funcționare în mediul maritim, a precizat compania germană Rheinmetall.

Responsabil pentru dezvoltare și construcție, precum și pentru sprijinul acordat în timpul testelor care au fost planificate și organizate de Biroului Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență din cadrul Bundeswehr – BAAINBw, este grupul ARGE, format din MBDA Deutschland GmbH și Rheinmetall.

În plus, reprezentanţii BAAINBw au verificat compatibilitatea dintre toate componentele și procedurile din întreaga secvență operațională, de la fixarea țintei până la angajare acesteia (lovirea). În general, testele din octombrie au dovedit că laserul poate într-adevăr să lovească ținte aeriene.

Integrarea unui sistem de arme laser la bordul unei fregate a Marinei germane a fost anunțată pentru prima dată la sfârșitul anului 2020.

În timpul testelor, care au durat aproape un an, eficacitatea în luptă a armei laser, cunoscută şi sub numele de LWD, a fost dovedită pe parcursul unor simulări complexe, în condiții de operare cât mai reale, împotriva diferitelor tipuri de ținte.

 

Sistemul de arme laser de mare putere a fost instalat pe fregată FGS Sachsen F219

 

Testarea armei laser a inclus toate aspectele, de la detectare și urmărire (inclusiv ținte foarte agile), schimbul de date dintre senzori, sisteme de comandă și de angajare a armelor, posibile reguli de angajare și, bineînțeles, angajarea cu succes a țintelor cu un fascicul laser de mare putere. 

Sistemul de arme laser LWD a efectuat mai mult de o sută de teste la bordul navei Sachsen și a demonstrat că un laser este capabil să lovească cu succes ținte într-un mediu maritim.

Succesul uriaș al campaniei de testare a fost rezultatul unei cooperări excelente între BAAINBw, Marina germană și, în special, echipajul fregatei "SACHSEN" și al ARGE.

În urmă a aproape un an de teste, BAAINBw și industria de apărare au dobândit cunoștințe valoroase cu privire la posibilitatea de a dezvolta pe viitor sisteme de arme laser de mare putere.

În prezent, prototipul sistemului LWD este supus unei examinări detaliate, după care va fi transferat la Centrul Tehnic 91 al Bundeswehr din Meppen. Rezultatele testelor și analizele ulterioare vor fi utilizate pentru a minimiza riscurile într-o posibilă fază următoare, și anume dezvoltarea unui sistem de arme laser complet operațional.

Sistemul de arme cu laser a fost dezvoltat de consorţiului ARGE, format din MBDA Deutschland GmbH și Rheinmetall Waffe Munition GmbH. Se știe că puterea fasciculului laser poate ajunge la 20 kW. 

În toamna anului 2020, Biroul Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență a Bundeswehr – BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr) a contractat compania Rheinmetall pentru a dezvolta şi fabrica un sistem de arme laser.

Componenta cheie pe care Rheinmetall trebuie să o dezvolte pentru sistemul de arme laser va putea fi utilizată în diverse alte proiecte pentru a studia mai în profunzime utilizarea tehnologiei laser în aplicații militare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel