Lansatoare HIMARS: Polonia a semnat oficial contractul cu SUA. Pence, prezent la ceremonia din Varșovia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
HIMARS, Lockheed Martin
HIMARS, Lockheed Martin

Polonia şi Statele Unite au încheiat ieri un contract în valoare de 414 milioane de dolari (365 de milioane de euro) pentru dotarea armatei poloneze cu lansatoare americane de rachete HIMARS.

Lansatoarele mobile de rachete HIMARS (acronim pentru High Mobility Artillery Rocket System), produse de firma americană Lockheed Martin, au o rază de acţiune de 70 până la 300 de kilometri şi sunt folosite în prezent de Statele Unite şi de alte 18 ţări. Polonia urmează să primească 20 de astfel de sisteme până în 2023.

La ceremonia de semnare desfăşurată într-un hangar al armatei, lângă Varşovia, în prezenţa unor militari polonezi şi americani, vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a declarat: "Suntem fericiţi să colaborăm cu dumneavoastră pentru apărarea naţională a Poloniei". El a subliniat că SUA vor fi întotdeauna alături de Polonia, ca aliat în cadrul NATO.

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a arătat că achiziţia "va avea un efect enorm nu doar asupra întăririi capacităţii de apărare Poloniei şi a armatei poloneze, ci va creşte şi securitatea în partea noastră din Europa, pe flancul estic al Alianţei Atlantice".

Polonia a cumpărat din Statele Unite, în martie anul trecut, şi sistemul antirachetă Patriot, în valoare de 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro). În Polonia se află în prezent, în cadrul forţei NATO asigurate prin rotaţie de ţările membre, aproape 5000 de militari americani, reaminteşte AFP.

Vicepreşedintele Pence şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, se află la Varşovia pentru a participa la o conferinţă pe tema securităţii în Orientul Mijlociu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel