Lagăr Periprava: Rămășițe scheletice, descoperite de procurorii militari

Bianca Ştefan |
Data actualizării: | Data publicării:
Rămășite scheletice
Rămășite scheletice

Procurorii militari au descoperit mai multe rămășite scheletice în fosta colonie penitenciară de la Periprava, care au fost ridicate pentru investigaţii de specialitate. 

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurori militari au continuat cercetările în cauza având ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu privire la moartea suspectă a mai multor persoane, ale căror oseminte au fost descoperite într-o zonă a actualului cimitir al localităţii Periprava, considerându-se că au făcut parte din rândul persoanelor care au executat condamnări cu caracter politic în colonia penitenciară care a funcţionat în zonă între anii 1957-1964. 

"Cercetările reprezintă cea de a patra cercetare la faţă la locului, în cadrul căreia au fost descoperite mai multe rămăşiţe scheletice, procedându-se la ridicarea acestora în vederea efectuării investigaţiilor de specialitate", declară Parchetul General. 

La activitate au fost prezenţi procurorul general Augustin Lazăr, procurorul şef al Secţiei parchetelor militare, general de brigadă Gheorghe Cosneanu, precum şi reprezentanţii IICCMER. 

Din materialele documentare ale IICCMER a rezultat că, la începutul anului 1950, în Periprava, a funcţionat o secţie a formaţiunii penitenciare Chilia, care de la 1 iulie 1957 a devenit unitate de sine stătătoare. 

Vezi și: Războiul din Coreea. Pompeo, repatriere rămăşiţe soldaţi americani

În perioada 1959 - 1964, în această colonie penitenciară au fost aduşi mii de deţinuţi, în scopul construirii unui dig cu lungimea de 16,5 km, între localităţile Periprava şi Sfiştofca, precum şi a înălţării şoselei din comuna Periprava pe o distanţă de 2,5 km. 

"Pe parcursul acestui interval de timp, s-a produs moartea unui număr de cel puţin 124 deţinuţi, majoritatea condamnaţi politic, decesul acestora fiind cauzat atât de condiţiile meteorologice extreme, cât şi de lipsa de hrană, lipsa apei potabile şi asistenţei medicale, precum şi de accidente de muncă survenite în condiţiile unui regim istovitor şi al comportamentului abuziv şi violent al personalului de pază, încadrat la diverse unităţi militare", precizează Parchetul General. 

În cursul anului 2016, între Parchetul General şi IICCMER a fost încheiat "Protocolul privind stabilirea unor măsuri de natură organizatorică necesare efectuării cu celeritate a activităţilor de urmărire penală în cauzele care au ca obiect încălcări ale drepturilor omului în perioada regimului comunist din România". 

Scopul protocolului îl constituie crearea mecanismelor necesare cooperării eficiente în vederea aflării adevărului şi efectuării unei anchete efective în cauzele privind infracţiuni contra umanităţii în perioada menţionată. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel