Kinzhal și Zircon, toată miza e pe rachetele hipersonice. Rusia dezvoltă și o versiune aeriană a Zircon - rachetă cu bazare navală

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Rueconomics.ru
Sursă foto: Rueconomics.ru

În cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Zvezda, adjunctul directorului general al societății NPO Mashinostroyenia, Anatoly Svintsov, a declarat, pe 20.03.2022, că Rusia poate crea o versiune aeriană a rachetei hipersonice cu bazare navală Zircon.

“Avem un mare potențial pentru dezvoltarea versiunii pentru aviație a acestei rachete. Când va veni momentul, cu siguranță vom continua această lucrare. Deocamdată însă, țara are o rachetă hipersonică cu bazare aeriană. Este vorba despre racheta Kinzhal”, a menționat Svintsov.

Potrivit declarațiilor acestuia, inițial, Zircon a fost dezvoltată în două versiuni, pentru marină și aviație. “Beneficiarul a luat decizia de a intensifica lucrul pentru crearea unei versiuni navale a rachetei”, a spus Svintsov.

Racheta hipersonică Zircon a fost dezvoltată de corporația “Armament tactic de rachete” și este testată în cadrul Flotei de Nord.

“Echipajul fregatei Amiral Gorshkov, Proiect 22350, a testat cu succes racheta hipersonică Zircon, efectuând arpoximativ 10 lansări. De asemenea, versiunea pentru submarin a fost testată de submarinul Severodvinsk, Proiect 885, clasa Yasen, care a efectuat două lansări în anul 2021”, au anunțat reprezentanții Flotei de Nord.

 

Zircon în versiunea navală poate lovi ținte la peste 1.000 de kilometri și poate atinge o viteză de 9 Mach

 

Potrivit militarilor ruși, racheta hipersonică Zircon, care urmează să fie introdusă în perioada următoare în înzestrarea Forțelor Navale, are o bătaie de peste 1.000 de kilometri și poate atinge o viteză de aproximativ nouă Mach.

Pe 24 august 2021, în cadrul forumului tehnico-militar Armata-2021, Ministerul rus al Apărării și societatea NPO Mashinostroyenia au încheiat un contract pentru achiziționarea de rachete hipersonice Zircon. După cum a precizat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, pe 08 noiembrie 2021, contractul este eșalonat pe mai mulți ani.

Ulterior, adjunctul ministrului rus al apărării, Serghei Krivoruchko, a anunțat că producerea în serie a rachetei hipersonice Zircon va începe în anul 2022.

 

Comentariul autorului: Probabil că Rusia va aloca fonduri pentru continuarea procesului de dezvoltare a versiunii aeriene a rachetei hipersonice Zircon după producerea și introducerea în dotarea Forțelor Aerocosmice a unui număr suficient de rachete Kinzhal.

Deocamdată, rachetele de acest tip sunt întrebuințate numai de avioanele de vânătoare-interceptare de tip MiG-31K, pe care poate fi amplasată o singură rachetă Kinzhal. În perspectivă, acestea vor fi amplasate pe bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, care vor putea folosi patru rachete simultan, precum și pe bombardierele strategice Tu-160, care vor putea primi în compartimentele interne opt rachete hipersonice Kinzhal.

În ceea ce privește racheta hipersonică Zircon cu bazare navală, destinată navelor de suprafață, trebuie spus faptul că, până în prezent, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord au fost efectuate șapte lansări-test din Marea Albă și din Marea Barents, asupra unor ținte navale și de coastă. Trei lansări au fost efectuate în anul 2020 (octombrie, noiembrie și decembrie), iar alte patru în 2021 (două în noiembrie și două în decembrie).

 

Zircon intră și ea oficial în dotarea Forțelor Navale Ruse

 

De asemenea, fregata a mai efectuat o lansare suplimentară pe 19 februarie, în cadrul exercițiului Grom-2022 al Forțelor de Descurajare Strategică.

Ultima lansare de la bordul fregatei este planificată pentru perioada iunie-iulie a acestui an. În cazul în care aceasta va fi reușită, racheta va fi introdusă în mod oficial în dotarea Forțelor Navale.

Prima navă dotată cu noile rachete hipersonice Zircon ar trebui să fie fregata Amiral Golovko, Proiect 22350, care urmează să fie livrată Flotei de Nord în luna decembrie 2022.

După cele două lansări din anul 2021, versiunea pentru submarin a rachetei va fi continuată în anul 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel