K2 Black Panter VS. Leopard 2A7. Norvegia intenţionează să aleagă un câştigători pentru programul de înzestrare cu tancuri al armatei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Norvegia ar putea primi noi tancuri mai devreme decât se aștepta. Cu toate acestea, acest lucru depinde de cine câştigă contractul pentru înzestrarea cu noi tancuri - în competiţie fiind tancul german Leopard 2A7 și tancul coreean K2 Black Panther. Norvegia are ca obiectiv în următorii ani să înlocuiască toate tancurile Leopard 2 existente în dotarea armatei norvegiene, iar pentru acest program militar de înzestrare a alocat 1,8 miliarde de dolari.

Contractul pentru comanda viitoarelor tancuri ar trebui să fie încheiat până la sfârșitul anului 2022, relatează Defense24, care a primit un răspuns la o solicitare din partea ministerului norvegian al Apărării. Costul programului de înlocuire a vechilor Leopard 2 este de 1,8 miliarde de dolari, care include nu numai achiziționarea de noi tancuri, ci și pregătirea infrastructurii, a logisticii, instruirea militarilor și a tehnicienilor etc.

În prezent, în competiţia pentru câştigarea contractului de înzestrare cu noi tancuri, derulată de armata norvegiană, au rămas doi competitori, tancul coreean K2 Black Panter şi tancul german Leopard 2A7.

Iar principalii factori care vor influenţa alegerea sunt: prețul, caracteristicile, cooperarea industrială și logistică. Este destul de dificil să vorbim despre numărul de tancuri pe care Norvegia ar dori să-l achiziţioneze - acesta nu a fost specificat în clar până acum - dar au apărut unele speculaţii referitoare la cel puţin 100 de tancuri, dacă nu chiar mai mult.

Având de ales între doar două tancuri, Norvegia asistă în prezent la ''o confruntare'' cu adevărat interesantă între Leopard 2A7 - cel mai recent produs de serie al industrie germană de apărare -  și K2 Black Panter - tancul coreean care de aproximativ un an a devenit tot mai cunoscut pe piaţa internaţională a comerţului cu armament.

Compania coreeană Hyundai Rotem, producătorul lui K2 Black Panter, a promis că primele 24 de tancuri pentru Norvegia vor fi livrate în 2023, nu în 2025, așa cum era prevăzut. Bineînțeles, acest lucru se va întâmpla dacă Hyundai Rotem va câștiga competiţia cu compania germană Krauss-Maffei Wegmann [KMW]. 

Situația din Europa și războiul din Ucraina este motivul pentru care Coreea a făcut o astfel de propunere. Hyundai Rotem produce în prezent tancurile K2 Black Panther pentru armata coreeană. Guvernul de la Seul propune ca cele 24 de tancuri pentru Oslo să fie furnizate special din acest lot de producție.

Forumul online norvegian de apărare Forsvarets Forum scrie că în următoarele 30 de zile autoritățile norvegiene își vor anunța decizia cu privire la modelul de tanc selectat pentru înzestrarea armatei.

Până în prezent, tancul K2 Black Panter a fost comandat de Polonia - achiziţionarea într-o primă etapă a 180 de tancuri K2 Black Panter, după care producţia urmează să fie preluată de industria poloneză de apărare -  peste 800 de tancuri K2 Black Panter, în versiunea poloneză K2PL vor ieşi în următorii ani de pe porţile fabricilor poloneze.

În ceea ce privește Leopard 2A7, tancul în această versiune a fost comandat până acum de Ungaria (44 de unități), Qatar (62 de unități) și Republica Cehă (40 de unități). Iar în spatele tancului german Leopard 2 se află titlul de cel mai de succes tanc european pe piața internațională. În plus, tranziția de la Leopard 2A4 la A7 pentru armata norvegiană pare să fie mult mai ușoară decât o schimbare completă a tancului.

Dar se pare că principalul factor în alegerea unui tanc nu sunt caracteristicile sau prețul acestuia, ci disponibilitatea producătorului de a furniza cât mai repede necesarul de tancuri. Coreea, în cazul Poloniei, garantează furnizarea de vehicule până în 2025. Norvegia stabilește, de asemenea, condiții similare de livrare pentru tancurile pe care doreşte să le achiziţioneze, și anume că toate trebuie să fie fabricate în termen de 2-3 ani. Rezultatul licitației va arăta dacă germanii de la Krauss-Maffei Wegmann sunt capabili de acest lucru.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel