Jean-Yves Le Drian: armele uşoare din Balcani, ''o ameninţare majoră pentru securitatea Europei''

S.I. Catalin |
Data publicării:

Milioane de arme uşoare care circulă în Balcani reprezintă o ''ameninţare majoră pentru securitatea Europei'', a declarat marţi ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, în momentul în care Parisul şi Berlinul încearcă să împiedice răspândirea lor în Europa

Aceste arme ''reprezintă o ameninţare majoră pentru securitatea europeană'', a declarat Le Drian în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său german, Heiko Maas, care a declarat că ''situaţia este inacceptabilă. Terorişti şi criminali continuă să omoare oameni în întreaga Europă'', potrivit AFP.

''Europol estimează că în prezent există în circulaţie între 3 şi 6 milioane de arme de foc în Balcanii de Vest. Este enorm'', a declarat ministrul francez, referindu-se la regiunea din Europa care include Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.

Armele provenite din această regiune sunt utilizate la scară largă de reţelele criminale şi teroriste.

Cei doi miniştri s-au întâlnit în cadrul unei iniţiative de coordonare franco-germane privind combaterea traficului de arme de foc în Balcanii de Vest, lansată la sfârşitul anului 2017 şi care stabileşte obiective pentru 2024.

Franţa intenţionează de exemplu să contribuie la finanţarea echipamentelor şi a sistemelor de operare de identificare pentru forţele de ordine. De asemenea, Parisul ''va înfiinţa la ambasada din Belgrad un post care va avea ca sarcină lupta împotriva traficului de arme de foc'', a explicat Le Drian.

,,În timpul atentatelor din Franţa din ianuarie şi noiembrie 2015, teroriştii au folosit arme ilegale provenite din această regiune'', a declarat ministrul francez.

Membrii comandourilor care au participat la atacurile din 13 noiembrie 2015 de la Paris şi periferia capitalei franceze, revendicate de gruparea Statul Islamic, dispuneau, de exemplu, de ''zastava'', versiunea sârbă a puştii AK47 rusească. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel