Javad Zarif: Iranul nu urmăreşte să deţină arme nucleare

S.I. Catalin / 28 mai 2019 / 08:23

Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a declarat luni că Iranul nu urmăreşte să deţină arme nucleare, interdicţie anunţată printr-un edict de liderul suprem iranian, acuzând totodată Washingtonul că aduce prejudicii poporului său şi provoacă tensiuni regionale, informează AFP şi Reuters.

Într-o postare pe Twitter, Zarif scrie că "Ayatollah (Ali) @khamenei_ir cu mult timp în urmă a spus că nu urmărim să deţinem arme nucleare prin emiterea unei fatwa (edict) care le interzice.

"Terorismul economic al SUA afectează poporul iranian şi provoacă tensiune în regiune", a adăugat ministrul de externe Zarif.

Reacţia şefului diplomaţiei iraniene survine după ce preşedintele Donald Trump, aflat într-o vizită de stat la Tokio, a declarat în cursul aceleiaşi zile că nu urmăreşte obţinerea unei schimbări de regim în Iran, ci doar absenţa armelor nucleare."Nu vreau absolut deloc ca Iranul să fie afectat", a declarat şeful statului american în capitala Japoniei.

Statele Unite au anunţat vineri desfăşurarea a 1.500 de soldaţi în Orientul Mijlociu invocând "ameninţări persistente la adresa forţelor americane ce provin "de la cel mai înalt nivel" al guvernului iranian.

Zarif a reacţionat după acest anunţ, afirmând că "sporirea prezenţei americane în regiunea noastră este foarte periculoasă şi constitue o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţionale, căreia trebuie să i se facă faţă".

În paralel, administraţia Trump a informat de asemenea vineri Congresul despre noi vânzări de arme Arabiei Saudite, marele inamic regional al Iranului, şi Emiratelor Arabe Unite, invocând ameninţarea iraniană pentru a ocoli posibilitatea de care dispus parlamentarii americani de a bloca contractele de acest tip.

Relaţiile deja încordate dintre Washington şi Teheran s-au tensionat şi mai mult de la începutul lunii mai: Iranul a suspendat o parte din angajamentele asumate prin acordul nuclear din 2015, la un an după retragerea SUA din acest pact, în timp ce administraţia Trump a întărit sancţiunile economice la adresa Iranului.

Tot în luna mai, Pentagonul a trimis în regiune un portavion, o navă de război, bombardiere B-52 şi o baterie de rachete Patriot.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy