Javad Zarif: Iranul nu urmăreşte să deţină arme nucleare

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a declarat luni că Iranul nu urmăreşte să deţină arme nucleare, interdicţie anunţată printr-un edict de liderul suprem iranian, acuzând totodată Washingtonul că aduce prejudicii poporului său şi provoacă tensiuni regionale, informează AFP şi Reuters.

Într-o postare pe Twitter, Zarif scrie că "Ayatollah (Ali) @khamenei_ir cu mult timp în urmă a spus că nu urmărim să deţinem arme nucleare prin emiterea unei fatwa (edict) care le interzice.

"Terorismul economic al SUA afectează poporul iranian şi provoacă tensiune în regiune", a adăugat ministrul de externe Zarif.

Reacţia şefului diplomaţiei iraniene survine după ce preşedintele Donald Trump, aflat într-o vizită de stat la Tokio, a declarat în cursul aceleiaşi zile că nu urmăreşte obţinerea unei schimbări de regim în Iran, ci doar absenţa armelor nucleare."Nu vreau absolut deloc ca Iranul să fie afectat", a declarat şeful statului american în capitala Japoniei.

Statele Unite au anunţat vineri desfăşurarea a 1.500 de soldaţi în Orientul Mijlociu invocând "ameninţări persistente la adresa forţelor americane ce provin "de la cel mai înalt nivel" al guvernului iranian.

Zarif a reacţionat după acest anunţ, afirmând că "sporirea prezenţei americane în regiunea noastră este foarte periculoasă şi constitue o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţionale, căreia trebuie să i se facă faţă".

În paralel, administraţia Trump a informat de asemenea vineri Congresul despre noi vânzări de arme Arabiei Saudite, marele inamic regional al Iranului, şi Emiratelor Arabe Unite, invocând ameninţarea iraniană pentru a ocoli posibilitatea de care dispus parlamentarii americani de a bloca contractele de acest tip.

Relaţiile deja încordate dintre Washington şi Teheran s-au tensionat şi mai mult de la începutul lunii mai: Iranul a suspendat o parte din angajamentele asumate prin acordul nuclear din 2015, la un an după retragerea SUA din acest pact, în timp ce administraţia Trump a întărit sancţiunile economice la adresa Iranului.

Tot în luna mai, Pentagonul a trimis în regiune un portavion, o navă de război, bombardiere B-52 şi o baterie de rachete Patriot.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel