Japonia protestează împotriva exercițiilor militare ale Rusiei în Insulele Kurile

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul nipon al Afacerilor Externe a transmis o notă de protest Rusiei în legătură cu desfăşurarea de către militarii ruşi a unor exerciţii militare în zona de sud a Insulelor Kurile, anunţă Ministerul Afacerilor Externe din Japonia într-un comunicat citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI, potrivit Rador.

 
 

MAE japonez a precizat că nota de protest a fost transmisă Rusiei, pe data de 2 aprilie, pe canale diplomatice, după ce Moscova i-a informat despre viitoarele exerciții, care vor avea loc în perioada 4-12 aprilie.

,,Este inadmisibil că partea rusă îşi consolidează prezenţa militară în cele patru insule de nord, care sunt de fapt situate în sudul Insulelor Kurile, fapt care contravine poziţiei noastre referitoare la aceste insule", se precizează în nota de protest a MAE japonez.

În luna martie a acestui an, surse din minister precizau că exerciţiile militare ruse în zona de sud a insulelor Kurile sunt inacceptabile.

Insulele Kurile sunt un arhipelag de insule situat în Nord-Estul Asiei intre peninsula Kamceatka (Rusia) şi Hokkaido (Japonia). Diplomatic vorbind, al doilea război mondial între Rusia (fosta Uniune Sovietică) şi Japonia nu s-a încheiat niciodată.

Disputa existenta între Moscova şi Tokio privind Insulele Kurile a revenit în actualitatea zilelor noastre după ce preşedintele rus Dmitri Medvedev a vizitat arhipelagul ocupat de Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de al doilea război mondial.

După cum știți, cele patru Insule Kurile - Iturup, Shikotan, Kunashir și Habomai - provoacă dispute teritoriale între cele două țări de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Problema statutului acestor insule rămâne principalul obstacol în calea încheierii unui tratat de pace. Rusia insistă asupra suveranității sale asupra Insulelor. Japonia își revendică drepturile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel