Japonia, Marea Britanie și Italia vor produce în comun un avion de nouă generație. Se doreşte fuziunea programelor Tempest și FX

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Japonia își fabrică propriile produse militare. Până în prezent, singura țară care a cooperat cu Japonia a fost Statele Unite. Pentru prima dată, SUA nu va fi o țară producătoare de arme japoneze. 

Guvernul japonez a luat decizia oficială de a coopera pentru a dezvolta un avion de luptă de ultimă generație cu Marea Britanie și Italia. Noul avion de vânătoare va înlocui vechiul F2 al Forţelor Japoneze de Autoapărare Aeriană (JASDF). Știrea a fost confirmată de publicaţia japoneză Asahi. Presa japoneză scrie că acordul va fi semnat până la sfârșitul acestui an.

De asemenea, nu este exclus să asistăm la fuziunea a două programe militare - Tempest (la care lucrează Marea Britanie) și FX (la care lucrează ministerul japonez al apărării). Aceste două programe militare au ca obiectiv dezvoltarea de avioane de luptă de ultimă generație.

De remarcat este faptul că mai multe companii japoneze continuă să colaboreze cu omologii lor britanici la dezvoltarea programului Tempest. Cel mai probabil, acest lucru va face mult mai ușoară fuziunea celor două programe.

Din partea Japoniei, Mitsubishi Heavy Industries va juca un rol principal, în timp ce din partea Marii Britanii un rol important îl are companii BAE Systems. Italia va participa, de asemenea, prin intermediul conglomeratului local Leonardo.

În acest moment, rolurile celor trei companii nu au fost încă stabilite. Potrivit publicaţiei Asahi, o a doua companie italiană va fi implicată în proiect, probabil ca subcontractant. Aceasta va fi compania Avio. Asahi scrie că dezvoltarea motoarelor ar urma să fie încredințata britanicilor de la Rolls-Royce și japonezilor de la ÎHÎ. Ambele companii vor avea un rol central în proiectare.

Primul acord între Japonia și Marea Britanie a fost deja încheiat. Cele două țări au stabilit viitoarele cerințe pentru tehnologia stealth, dar publicaţia Asahi nu a oferit detalii.

Asahi scrie că 2035 este termenul limită până la care noul avion de luptă va trebui să fie gata din punct de vedere operațional. Anul nu este o coincidență, deoarece armata japoneză intenționează să renunţe definitiv la avionul de luptă F2.

Mitsubishi F2

Avionul de luptă Mitsubishi F2 a fost dezvoltat pe baza avionului F-16 Fighting Falcon. Este un produs comun realizat în comun de Mitsubishi Heavy Industries și Lockheed Martin.

Avionul de luptă a fost introdus pentru prima dată la începutul noului mileniu. Nu se mai află în producția de serie, producția să fiind încetată în 2011. Doar Japonia este operatorul acestui avion.

Deși similar din punct de vedere al designului cu F-16 Fighting Falcon, F2 are destul de multe diferențe față de "fratele său american". De exemplu, aripile lui F2 sunt cu 25% mai mari decât cele ale lui F-16.

Cu toate acestea, Japonia renunță treptat la politica să conservatoare în ceea ce privește producția și exportul de arme. În Japonia se pregătesc schimbări majore ale acestei politici.

Guvernul japonez intenționează să revizuiască, să reînnoiască și să renunţe într-o oarecare măsură la interdicțiile stricte de export şi transfer de echipamente militare. Acest lucru va oferi Japoniei o mai mare libertate de a exporta mai rapid și mai ușor nu numai arme noi, ci și de a le dona pe cele învechite.

S-a vorbit chiar de donații de sisteme de rachete portabile antitanc către Ucraina, precum și de sprijin pentru partenerii asiatici. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel