Italia va continua să livreze arme Ucrainei până la începerea negocierilor de pace

Sistem antiaerian MAMBA, sursă foto: MBDA
Sistem antiaerian MAMBA, sursă foto: MBDA

Livrările de arme din Italia către Ucraina se vor opri doar când vor începe discuțiile de pace privind încheierea invaziei ruse, a declarat marți ministrul italian al Apărării în parlament, scrie Reuters.

Parlamentul italian a susținut decizia executivului de a furniza ajutor militar și pe tot parcursul anului 2023.

„Sunt conștient că ajutorul militar va trebui să se încheie mai devreme sau mai târziu și se va încheia atunci când vom avea discuțiile de pace pe care le sperăm cu toții”, a spus ministrul Apărării, Guido Crosetto, în timp ce s-a adresat Camerei Superioare, Senatului.

La începutul acestei luni, cabinetul Italiei a adoptat un decret care îi permite să continue să aprovizioneze Ucrainei cu arme pentru tot anul viitor, fără a solicita aprobarea oficială din partea parlamentului pentru fiecare nou transport.

„Nu există nicio îndoială că toți dorim pace, dar acest obiectiv nu poate fi urmărit fără a oferi asistență unei țări care se confruntă cu o agresiune unilaterală cu încălcarea dreptului internațional”, a spus Crosetto.

 

Parlamentul, vot pozitiv

 

În urma unei dezbateri asupra remarcilor lui Crosetto, Senatul a aprobat, cu 143-29 de voturi, o rezoluție văzută de Reuters prin care aprobă transporturile de arme către Ucraina, așa cum sa convenit cu aliații NATO și ai Uniunii Europene.

Rezoluția - elaborată de coaliția de guvernământ, formată din Frații Italiei ai lui Meloni, Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi - a îndemnat și guvernul să intensifice eforturile diplomatice pentru pace.

Sub administrația anterioară a lui Mario Draghi, guvernul Italiei a aprobat cinci transporturi de arme către Ucraina, menținând un secret de stat cu privire la detaliile livrărilor.

Crosetto a spus că va urma aceeași abordare.

Prim-ministrul Giorgia Meloni s-a angajat în repetate rânduri să susțină în continuare Ucraina, în ciuda fricțiunilor din cadrul coaliției sale de guvernământ de dreapta și a opiniei publice divizate cu privire la problema aprovizionării cu arme.

În noiembrie, un oficial al coaliției de guvernare a declarat pentru Reuters că Italia pregătește un al șaselea pachet de arme, inclusiv sistemele de apărare aeriană solicitate de Kiev. Dar pachetul nu a fost încă aprobat.

Salvini și Berlusconi au fost amândoi mai ambivalenți decât Meloni în ceea ce privește susținerea Ucrainei, având în vedere legăturile lor istorice cu Rusia și președintele Vladimir Putin. Dar până acum, ei au respectat în mare măsură linia premierului.

Unele grupuri de opoziție, inclusiv Mișcarea 5 Stele, de stânga, au depus rezoluții alternative care nu au fost supuse la vot, care au cerut oprirea livrărilor de arme și mai multă concentrare pe ajutorul umanitar și eforturile de menținere a păcii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel