Italia lasă să moară programul dronelor Hammerhead, dar încearcă salvarea unui gigant din industrie: Avioane Piaggio în locul UAV-urilor

Drona P1.HH  - Hammerhead, sursă foto: Piaggio Aerospace
Drona P1.HH - Hammerhead, sursă foto: Piaggio Aerospace

Italia încearcă salvarea gigantului Piaggio Aerospace și, în pofida faptului că a anunțat că renunță la achiziționarea dronelor P1.HH cunoscute și ca Hammerhead, va achiziționa avioane P.180 Avanti Evo.

Italia va achiziționa încă șase aeronave P.180, produse de Piaggio Aerospace, pentru a ajuta compania să se redreseze. Gigantul italian se confruntă cu numeroase probleme financiare și e în căutarea unui nou patronaj.

Ministerul Apărării din Italia a anunțat că va achiziționa șase avioane P.180 în baza unui contract ce se va ridica la peste 171 de milioane de euro. Contractul include, pe lângă avioane, și mentenanța motoarelor, dar și un simulator de zbor. Aeronavele se vor alătura flotei pe care Italia o are deja de P.180 și vor fi utilizate în misiuni de transport, recunoaștere și de operațiuni speciale.

În 2014 Piaggio a fost preluată de Mubadala Development Company, o companie din Abu Dhabi, însă din 2018 a fost plasată sub conducerea unui administrator financiar care caută un nou investitor. Compania e aproape de a fi preluată de un grup de investitori din Italia și Suedia.

Achiziția de șase avioane P.180 pentru Armata Italiei vine ca o gură de oxigen pentru Piaggio. Defense News scrie că în acest moment Roma și-a îndeplinit angajamentul de a face achiziții în valoare de 700 de milioane de euro de la Piaggio, pentru a ajuta gigantul să rămână în picioare.

Anterior acestui contract pentru șase avioane, Roma a mai atribuit Piaggio contracte în valoare de 540 de milioane de euro pentru mentenanța elicopterelor Armatei Italiei CH-47 Chinook și A129 Mangusta, dar și pentru modernizarea versiunilor aeronavelor P.180 pe care le operează forțele armate.

 

Italia lasă programul Hammerhead să moară, dar nu renunță la salvarea Piaggio prin achiziționarea de avioane P.180

 

1. Aeronave P... (p-180_61962400.jpg)

Aeronave P.180, Marina Italiei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Roma

Sursa citată amintește că decizia Italiei de a achiziționa șase avioane P.180 în detrimentul a patru drone P1.HH Hammerhead, e cel mai probabil finalul acestui program care a fost, din păcate pentru italieni, un eșec. Hammerhead e versiunea fără pilot a aeronavelor P.180.

Italia se angajase să achiziționeze patru drone Hammerhead. În 2019 Roma a decis achiziționarea UAV-urilor, în pofida faptului că feful Statului Major al Forțelor Aeriene Italiene nu a fost de acord cu înzestrarea cu astfel de drone.

Defense News amintește și că Emiratele Arabe Unite, cele care au și preluat Piaggio în 2014, și-au manifestat intenția să achiziționeze Hammerhead, dar ulterior au renunțat, programul dronelor P1.HH fiind oarecum abandonat.

Azi, Italia renunță și ea la drone în detrimentul avioanelor construite tot de Piaggio, decizie prin care Roma „lasă efectiv programul Hammmerhead să moară”, mai scrie sursa citată.

Noua conducere italiano-suedeză care e aproape de a achiziționa Piaggio nu are în vedere dezvoltarea de drone militare, fapt care pecetluiește soarta Hammerhead, conchide publicația americană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel