Israelul nu exclude transferul Iron Dome în Ucraina / Moscova răspunde cu amenințări

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Iron Dome / Ministerul Israelian al Apararii
Iron Dome / Ministerul Israelian al Apararii

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu este gata să ia în considerare posibilitatea de a oferi ajutor militar Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei. 

Netanyahu a făcut aceste declarații într-un interviu acordat canalului american CNN, unul dintre principalele subiecte de discuție fiind războiul din Ucraina.

Jurnalistul a întrebat dacă autoritățile israeliene sunt pregătite să ofere asistență militară Kievului, inclusiv transferul sistemului de apărare aeriană Iron Dome.

„Cu siguranță studiem această opțiune”, a spus Netanyahu.

Prim-ministrul, printre altele, a salutat decizia SUA de a transfera 250.000 de muniții stocate în Israel către Ucraina și a menționat, de asemenea, că țara sa va continua să încerce să contracareze producția de arme a Iranului.

Netanyahu a confirmat că SUA au transferat spre Ucraina muniţii de artilerie ce erau anterior stocate în Israel şi a dat de înţeles că statul israelian va acţiona la rândul său pentru a împiedica producţia de arme pentru Rusia în Iran.

„De asemenea, sincer vorbind, acționăm într-un mod pe care nu îl voi detalia aici pentru a contracara producția Iranului de arme care sunt folosite împotriva Ucrainei”, a adăugat Netanyahu.

Citește și: Berlinul va cumpăra două sisteme IRIS-T pentru fiecare complex antiaerian livrat Ucrainei

Rusia a avertizat miercuri Israelul împotriva oricăror eventuale livrări de arme către Ucraina

 

'Când este vorba de livrări de arme (către Ucraina), nu clasificăm ţările în funcţie de geografie.

Toate ţările care livrează arme trebuie să înţeleagă că vom considera (aceste arme) drept ţinte legitime pentru forţele noastre armate', a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, cu privire la posibilitatea unor livrări israeliene.

 

Iron Dome, dorit și de România



În luna septembrie, presa din Israel a scris că România ar putea fi prima țară europeană care cumpără Iron Dome. Ministrul român al Apărării de la acea vreme, Vasile Dîncu, preciza că s-a discutat cu partea israeliană despre Iron Dome, dar subiectul a rămas la nivel de discuție, precizând că e o astfel de achiziție are în spate un proces complex, care implică și SUA.

Vânzarea Iron Dome, un sistem dezvoltat de israelieni împreună cu SUA, ar necesita acordul americanilor, dar principalul obstacol îl reprezintă chiar Israelul, care, din motive de securitate, nu vinde sistemul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel