Israelul și-a intensificat campania împotriva transportului de arme din Iran către către Hezbollahul libanez și alte miliții pro-iraniene din Siria

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Cotidianul saudit, Asharq Al-Awsat, a relatat, citând o sursă israeliană, că "armata israeliană a distrus în mod repetat convoaie de camioane care transportau arme iraniene către Hezbollah-ul libanez în timp ce traversau teritoriul irakian în drum spre Liban".

Sursa, care s-a bazat pe "informații străine de încredere", a precizat că "Israelul urmărește de ani de zile transferul de arme către Hezbollah".

Oficialul a adăugat: "Inițial, transporturile de arme, echipamente și muniții au fost distruse prin diferite mijloace după ce au ajuns în depozitele (Hezbollah) din Liban și Siria. Cu toate acestea, comandamentul armatei israeliene a decis că nu ar trebui să aștepte ca armele să ajungă la locul lor țintă - ci mai degrabă să fie distruse înainte de a sosi la destinație. Prin urmare, s-a decis să se monitorizeze convoaiele până când ajung într-un loc unde este posibil să fie lovite cu pagube minime pentru populația civilă".

Surse de securitate israeliene au precizat că "Iranul a redus la minimum transportul de arme pe uscat și s-a orientat către contrabanda cu arme cu avioane militare și, mai recent, prin transporturi maritime".

Evaluările recente israeliene susțin că ultimele atacuri atribuite Israelului au redus cu 70% transporturile de arme iraniene către Siria și Liban.

În același timp, Israelul l-a avertizat pe președintele sirian Bashar al-Assad că unul dintre palatele sale va deveni o țintă pentru armata israeliană în următorul raid asupra Siriei, dacă va continua să permită Iranului să transfere arme sofisticate în țara sa.

Potrivit site-ului Elaph, Israelul a început să se pregătească pentru operații în adâncimea teritoriului sirian fără a informa Rusia, dar aceeași sursă israeliană a declarat că "misiunile de bombardare la care a asistat țara în ultima lună erau cunoscute de partea rusă cu doar câteva ore în urmă".

Săptămâna trecută, Israelul a bombardat pistele Aeroportului Internațional Damasc și l-a dezactivat complet pentru a-l presa pe Assad să adopte o poziție mai activă și mai fermă împotriva utilizării de către Iran a Siriei și a infrastructurii acesteia și a contrabandei cu arme către Hezbollah și diferitele forțe din Siria însăși.

Ministerul rus al Apărării a emis un comunicat în care condamna bombardarea pistelor civile și a cerut Israelului să renunțe la aceste acțiuni.

O sursă israeliană a declarat că relațiile dintre Rusia și Israel s-au deteriorat după izbucnirea războiului ruso-ucrainean. Rușii au început să permită Iranului să se deplaseze spre sudul Siriei, încălcând acordul de "80 km" a fâșiei de graniță care era în vigoare între Moscova și Tel Aviv. Potrivit înțelegerii, Rusia a îndepărtat Iranul la peste 80 km de granița Israelului cu Siria, blocând astfel posibilitățile de poziționare iraniană de-a lungul teritoriului israelian.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel