Israelul îmbunătățește precizia rachetei Gabriel 5. Sistemul poate lovi țintit, inclusiv în zone aglomerate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Gabriel 5, IDF - captură video
Foto: Gabriel 5, IDF - captură video

Marina israeliană a testat racheta antinavă Gabriel 5, care poate lovi ținte mobile și staționare, pe uscat sau pe mare.

Israelienii spun că au crescut precizia celei de-a cincea generație de rachete antinavă Gabriel 5, cunoscută și sub numele de Blue Spear. Aceasta este proiectată să lovească ținte în diferite medii, aglomerate și complexe, chiar și atunci când se confruntă cu contramăsuri sofisticate, arată Navyrecognition.

Marina israeliană și Direcția de Cercetare și Dezvoltare a Ministerului Apărării (MAFAT) au testat cu succes racheta sol-sol Gabriel 5.

Potrivit Unității purtătorului de cuvânt al IDF, „testul complex” al rachetei a fost efectuat în august, ca parte a unei serii de teste pentru noile nave de rachete Sa'ar 6 ale Marinei. 

Sistemul a combinat capabilități anti-navă și atac terestre cu o rază de acțiune de 290 km la viteză subsonică ridicată. Racheta are capacități de lovire dincolo de linia orizontului și poate distruge atât ținte mobile, cât și ținte aflate în staționare.

 

Tehnologie avansată

 

Cu un sistem de căutare radar de ultimă generație și un sistem avansat de control al armelor, acesta poate oferi detectarea și angajarea precisă a țintei și poate funcționa în toate condițiile meteorologice, precum și noaptea.

Racheta cântărește 760 kg, are 4,3 metri lungime și posedă un focos de muniție exploziv puternic de 150 kg care folosește un radar activ pentru interceptarea țintei prin sistemul INS.

Racheta, care poate fi lansată în modul ”fire-and-forget” sau în varianta clasică, nu zboară în linie dreaptă către ținta sa, ceea ce face dificilă detectarea și lovirea. Dispune, de asemenea, de capabilități de skimming, care îngreunează detectarea și interceptarea radarelor.

CEO-ul IAI, Boaz Levy, citat de Jpost, a declarat că „integrarea acestor capacități pe Sa'ar 6 constituie un salt înainte semnificativ în domeniul războiului naval, pentru protecția activelor strategice ale statului Israel”.

Racheta de croazieră cu rază scurtă de acțiune a Israel Aerospace Industries este dezvoltată în colaborare cu compania de apărare ST Engineering din Singapore și comercializată de compania în comun Proteus Advanced Systems.

Estonia a achiziționat deja racheta și se așteaptă să o folosească pentru apărarea de coastă împotriva navelor ostile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel