Israelul a început producţia de serie a transportorului blindat Eitan 8x8

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul israelian al Apărării a anunțat că primul transport de trupe blindat (APC) Eitan 8x8 a ieşit de pe linia de asamblare. Acest vehicul este destinat să înlocuiască unele dintre vehiculele blindate M113 mai vechi folosite în prezent de Forțele Israeliene de Apărare (IDF)

 

Israelul doreşte să introducă în dotarea forțelor sale armate vehicule mai noi care să înlocuiască o pare dintre vehiculele militare care datează din anii 1970 și nu oferă o protecție adecvată infanteriei, precum M113, cunoscut în diferite variante sub numele de Zelda.

În prezent Israelul derulează programe de înzestrare militară prin intermediul cărora vrea să-şi doteze forţele sale armate cu două tipuri de transportoare blindate grele, unul pe şenile (Namer) şi celălalt pe un şasiu cu roţi 8x8 (Eitan).

Acesta din urmă, în versiunea de transport blindat de trupe, va dispune de o staţie de arme controlată de la distanță - echipat cu o mitralieră grea de calibru 12,7 mm. Transportorul Eitan în versiunea vehicul de luptă de infanterie (IFV) va fi echipat cu o turelă fără pilot ce poate dispune de autotunuri de calibrul 30 sau 40 mm, eventual și cu lansatoare de rachete ghidate antitanc.

Noul transportor blindat a fost gândit să răspundă cerinţelor Forțelor Israeliene de Apărare (IDF), rezultate în urma lecţiilor învăţate în războiul din Gaza din 2014. Ministerul israelian al Apărării precizează că noul transportor blindat Eitan va înlocui treptat transportoarele M113, aflate în în prezent în dotarea IDF.

Eitan este un transportor blindat uşor 8x8, care combină tehnologiile existente pe tancul Merkava și transportoarele blindate Namer, rezultând un vehicul militar cu un preţ de producţie mult mai mic.

După cum a precizat Ministerul israelian al Apărării, într-un comunicat de presă publicat luna trecută, primul transportor blindat Eitan 8x8 a ieşi de pe linia de producţie.

Primul prototip al  transportorului Eitana fost construit în toamna lui 2015, apoi au fost construite încă două prototipuri, inclusiv unul cu turelă. Aproximativ 50% din componentele transportorului blindat Eitan ar trebui să fie produse în Statele Unite pentru a finanța parțial producția de transportoare blindate în detrimentul asistenței militare americane pentru Israel.

Transportorul este protejat de un sistem care include atât module clasice de blindaje pasiv, cât și sisteme electronice pasiv-active. Se estimează că nivelul minim de protecție a zonei frontale a vehiculului corespunde standardului de protecţie V+ conform STANAG 4569, iar celorlalte zone corespund standardului de protecţie IV.

Structura modulară permite, în funcție de cerințe, montarea mai multor tipuri diferite de sisteme de arme, inclusiv sistem de artilerie cu un calibru de până la 120 mm.

Versiunea IFV primită de armata israeliană va fi echipată cu o turelă controlat de la distanță cu un tun automat de calibrul 30 sau 40 mm.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel