Iranul transformă aeronava civilă An-140 în avion de transport militar

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 13 ianuarie, ediția electronică a cotidianului iranian The Independent Persian, a informat că Iranul a demarat procesul de transforme a aeronavelor civile An-140 în avioane de transport militar, pentru asigurarea nevoilor armatei naționale.

Lucrările de modificare și adaptare a avioanelor sunt realizate de compania iraniană Iran Aircraft Manufacturing Industries (IAMI, cunoscută sub sigla HESA în farsi), din localitatea Isfahan, care deține licență pentru asamblarea aeronavelor sub denumirea locală “IrAn-140” (Faraz),.

Versiunea de transport va fi echipată cu o rampă spate pentru posibilitatea de a încărca sarcini mari, iar prototipul acesteia urmează să fie prezentat în februarie 2021, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Comentariul autorului: Transformarea platformelor de transport civile în capabilități militare a devenit o adevărată strategie de supraviețuire a Iranului în condițiile embargoului și a sancțiunilor severe impuse de SUA.

Profitând de faptul că deține licența de asamblare  a kit-ului complet de componente (complete knock-down) pentru An-140 furnizate de compania ucraineană Antonov, Iranul încearcă practic să asambleze sub denumire proprie varianta An-140T de transport tactic, cu sarcina utilă de șase tone, pe care Ucraina o produce din 2013.

Iranul are nevoie să înlocuiască flota de aeronave olandeze Fokker F-27 uzate fizic și moral după aproape 50 de ani de exploatare. Există însă o problemă majoră pe care IAMI (HESA) o are în producerea variantei iraniene a An-140T pentru militari. Din cele 10 avioane An-140 asamblate până în prezent, trei s-au prăbușit.

Accidentele au fost generate de defecțiuni ale sistemului electronic de control al motorului și de puterea insuficientă a unui singur motor de a menține aeronava în zbor după defectarea celuilalt.

Motoarele aeronavei sunt construite pentru funcționarea în regiuni reci și pe aeroporturi aflate la altitudine mică, în timp ce Iranul este o țară unde temperaturile sunt ridicate și umiditatea este scăzută, cu aeroporturi situate la altitudini mari. Prin urmare, pentru a putea fi utilizat în condiții de siguranță, “noul” An-140T iranian va putea transporta doar patru tone de tehnică militară sau echivalentul a 36 de militari echipați, în loc de șase tone, respectiv de 52 militari. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel