Iranul transformă aeronava civilă An-140 în avion de transport militar

Cătălin Costea / 17 ian 2021 / 15:45

Pe 13 ianuarie, ediția electronică a cotidianului iranian The Independent Persian, a informat că Iranul a demarat procesul de transforme a aeronavelor civile An-140 în avioane de transport militar, pentru asigurarea nevoilor armatei naționale.

Lucrările de modificare și adaptare a avioanelor sunt realizate de compania iraniană Iran Aircraft Manufacturing Industries (IAMI, cunoscută sub sigla HESA în farsi), din localitatea Isfahan, care deține licență pentru asamblarea aeronavelor sub denumirea locală “IrAn-140” (Faraz),.

Versiunea de transport va fi echipată cu o rampă spate pentru posibilitatea de a încărca sarcini mari, iar prototipul acesteia urmează să fie prezentat în februarie 2021, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Comentariul autorului: Transformarea platformelor de transport civile în capabilități militare a devenit o adevărată strategie de supraviețuire a Iranului în condițiile embargoului și a sancțiunilor severe impuse de SUA.

Profitând de faptul că deține licența de asamblare  a kit-ului complet de componente (complete knock-down) pentru An-140 furnizate de compania ucraineană Antonov, Iranul încearcă practic să asambleze sub denumire proprie varianta An-140T de transport tactic, cu sarcina utilă de șase tone, pe care Ucraina o produce din 2013.

Iranul are nevoie să înlocuiască flota de aeronave olandeze Fokker F-27 uzate fizic și moral după aproape 50 de ani de exploatare. Există însă o problemă majoră pe care IAMI (HESA) o are în producerea variantei iraniene a An-140T pentru militari. Din cele 10 avioane An-140 asamblate până în prezent, trei s-au prăbușit.

Accidentele au fost generate de defecțiuni ale sistemului electronic de control al motorului și de puterea insuficientă a unui singur motor de a menține aeronava în zbor după defectarea celuilalt.

Motoarele aeronavei sunt construite pentru funcționarea în regiuni reci și pe aeroporturi aflate la altitudine mică, în timp ce Iranul este o țară unde temperaturile sunt ridicate și umiditatea este scăzută, cu aeroporturi situate la altitudini mari. Prin urmare, pentru a putea fi utilizat în condiții de siguranță, “noul” An-140T iranian va putea transporta doar patru tone de tehnică militară sau echivalentul a 36 de militari echipați, în loc de șase tone, respectiv de 52 militari. 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy