Iranul reia îmbogățirea uraniului. Netanyahu: Vor să distrugă Israelul

Ema Apostu / 05 iun 2018 / 16:52
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunţat marţi anunţul Iranului de a demara un plan de dezvoltare a capacităţii sale de îmbogăţire a uraniului şi a reafirmat că Teheranul încearcă să obţină arma nucleară pentru a distruge Israelul, relatează AFP. 

'Ayatollahul Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat în urmă cu două zile că intenţia sa este de a distruge statul Israel. El a explicat ieri (luni) cum va proceda: prin îmbogăţirea uraniului fără restricţii pentru a construi un arsenal nuclear', a afirmat Netanyahu la Paris, într-o înregistrare video postată pe reţelele sociale. 

'Nu suntem surprinşi. Vom împiedica Iranul să obţină arme nucleare', a adăugat el. 

Iranul, decizie neașteptată și imediată 

Iranul a anunţat marţi că a adus la cunoştinţa Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) planul său de a creşte numărul centrifugelor care servesc la îmbogăţirea uraniului. 

Îmbogăţirea uraniului permite producerea de combustibil pentru centralele nucleare. Uraniul puternic îmbogăţit poate de asemenea ajuta la fabricarea unei bombe atomice. Iranul dă asigurări însă că activităţile sale nucleare sunt dezvoltate în scop civil. 

Ayatollahul Ali Khamenei a postat duminică un mesaj pe Twitter în care afirma că Israelul este o 'tumoare canceroasă' în Orientul Mijlociu, care trebuie 'eradicată.

[citeste si]

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy