Iranul negă acuzaţiile că ar avea un program de are chimice nedeclarat

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a apreciat vineri ca "periculoase" acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora Teheranul ar fi omis să declare un program de arme chimice.

Acuzaţiile "formulate de o ţară care a susţinut utilizarea de către Irak (a armelor chimice) împotriva Iranului, care ulterior a invadat această ţară sub pretextul că scapă de armele respective, nu sunt doar şocante, dar şi periculoase", a scris şeful diplomaţiei într-un mesaj pe Twitter, transmite AFP.

Anterior, Ministerul de Externe afirmase într-un comunicat că Statele Unite au "lansat, ca de obicei, acuzaţii fără fundament contra Republicii Islamice".

Washingtonul a acuzat joi Iranul că a omis să declare un program de arme toxice Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), încălcând acordurile internaţionale.

Aceste noi acuzaţii intervin în contextul presiunii constante exercitate asupra Iranului de preşedintele american, Donald Trump, care şi-a retras ţara din acordul nuclear iranian încheiat în 2015 şi a reintrodus o serie de sancţiuni împotriva Teheranului.

,,Statele Unite se tem de mult timp că Iranul a menţinut un program de arme chimice pe care nu l-a declarat la OIAC", a afirmat joi la Haga reprezentantul Statelor Unite pe lângă OIAC, Kenneth Ward, în cadrul reuniunii privind rolul organizaţiei în viitor.

El a mai spus că Teheranul încearcă să achiziţioneze agenţi neurotoxici letali pentru 'scopuri ofensive'.

La rândul său, Ministerul iranian de Externe a declarat că SUA "sunt singurul stat membru (al OIAC) având un arsenal de arme chimice şi care până în prezent nu s-a conformat obligaţiei de a le distruge"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel