Iranul negă acuzaţiile că ar avea un program de are chimice nedeclarat

S.I. Catalin / 24 noi 2018 / 09:53

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a apreciat vineri ca "periculoase" acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora Teheranul ar fi omis să declare un program de arme chimice.

Acuzaţiile "formulate de o ţară care a susţinut utilizarea de către Irak (a armelor chimice) împotriva Iranului, care ulterior a invadat această ţară sub pretextul că scapă de armele respective, nu sunt doar şocante, dar şi periculoase", a scris şeful diplomaţiei într-un mesaj pe Twitter, transmite AFP.

Anterior, Ministerul de Externe afirmase într-un comunicat că Statele Unite au "lansat, ca de obicei, acuzaţii fără fundament contra Republicii Islamice".

Washingtonul a acuzat joi Iranul că a omis să declare un program de arme toxice Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), încălcând acordurile internaţionale.

Aceste noi acuzaţii intervin în contextul presiunii constante exercitate asupra Iranului de preşedintele american, Donald Trump, care şi-a retras ţara din acordul nuclear iranian încheiat în 2015 şi a reintrodus o serie de sancţiuni împotriva Teheranului.

,,Statele Unite se tem de mult timp că Iranul a menţinut un program de arme chimice pe care nu l-a declarat la OIAC", a afirmat joi la Haga reprezentantul Statelor Unite pe lângă OIAC, Kenneth Ward, în cadrul reuniunii privind rolul organizaţiei în viitor.

El a mai spus că Teheranul încearcă să achiziţioneze agenţi neurotoxici letali pentru 'scopuri ofensive'.

La rândul său, Ministerul iranian de Externe a declarat că SUA "sunt singurul stat membru (al OIAC) având un arsenal de arme chimice şi care până în prezent nu s-a conformat obligaţiei de a le distruge"

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy