Iranul a prezentat cu fast Fattah-2 „Cuceritorul” (Video) - racheta balistică hipersonică despre care iranienii spun că poate lovi Israelul în 5 minute

Darius Muresan |
Data publicării:
Noua rachetă hipersonică Fattah-2, prezentată în Iran. Foto: Captură video televiziunea de stat iraniană
Noua rachetă hipersonică Fattah-2, prezentată în Iran. Foto: Captură video televiziunea de stat iraniană

Iranul a prezentat într-un material video Fattah-2 - în traducere din farsi „Cuceritorul” - noua rachetă balistică hipersonică care urmează să intre în dotarea forțelor armate iraniene.

Într-un material video de propagandă unde au prezentat mai multe sisteme de armament, iranienii au arătat și imagini video cu noua rachetă hipersonică Fattah-2 „Cuceritorul”.

În prezenața ayatollahului Khamenei, liderul suprem al țării, Gardienii Revoluției au arătat imagini cu noua rachetă.

Fattah-2 e de fapt o dezvoltare a Fattah-1, dar cu un focos hipersonic, nou și modern. 

Iranienii susțin că racheta va intra în dotarea forțelor armate și zboară la altitudini joase, dezvoltând o viteză de aproximativ Mach 10 (12.250 km/h). Nu există însă dovezi din surse independente cu privire la caracteristicile noii rachete prezentate de iranieni.

Raza de zbor a Fattah-2 nu e cunoscută momentan, dar presa iraniană susține că Fattah-1 poate lovi ținte la o distanță de până la 1.400 de kilometri, fiind de așteptat ca în caz în care informația e corectă, Fattah-2 să dezvolte o rază mai mare.

 

Iranul spune că racheta hipersonică Fattah-2 poate „depăși orice apărare antiaeriană și e unică în lume”. Teheranul se laudă că poate lovi Israelul în doar câteva minute

 

2. Racheta hi... (fattah-2_99210900.jpg)

Racheta hipersonică Fattah-2, prezentată în Iran ayatollahului Khamenei. Foto: Captură video televiziunea de stat iraniană

Teheranul susține că Fattah-2 ar putea trece prin orice sistem de apărare antirachetă, deși nu au fost furnizate dovezi care să susțină această afirmație.

Fattah folosește combustibil solid, permițându-i să atingă viteze mari și „să efectueze diverse manevre în interiorul și în afara atmosferei terestre”.

Anul trecut comandantul Forțelor Aeriene și Spațiale ale Iranului, generalul de brigadă Amir-Ali Hajizadeh susținea că Iranul a dezvoltat o nouă rachetă hipersonică care ar putea ajunge în Israel în 400 de secunde.

La acea vreme, ziarul iranian Sobh-e-Sadegh a publicat pe prima pagină o amenințare în ebraică, în care scria „400 de secunde: generalul Amir Ali Hajizadeh, comandantul Forței Aerospațiale a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, a declarat că Iranul a obținut tehnologie pentru rachete hipersonice”.

Hajizadeh spunea atunci că Iranul a reușit să dezvolte o rachetă balistică hipersonică avansată care poate ajunge în spațiu și poate viza sistemele de apărare antirachetă. „Acest sistem are o viteză foarte mare și are capacitatea de a manevra în și în afara atmosferei”, a spus el la acea vreme. 

Mult timp sub incidența sancțiunilor Occidentului, capacitatea tehnologică a Iranului pentru dezvoltarea armelor hipersonice s-a aflat sub semnul întrebării. Serviciile americane precizează că e foarte probabil ca Federația Rusă să fi contribuit cu ajutor tehnologic în ceea ce privește dezvoltarea acestor arme.

CITEȘTE ȘI: Coastele Iranului au ajuns în raza de acțiune a avioanelor F-18 ale SUA. Portavionul USS Dwight D. Eisenhower - la mai puțin de 1.000 km de Iran

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel