Iranul a anunțat echiparea în premieră a navelor cu rachete cu rază lungă de 2.000 km. Teheranul vorbește de „amenințarea Israelului”

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Distrugătorul iranian Dena. Foto credit: IranPress.com
Distrugătorul iranian Dena. Foto credit: IranPress.com

Teheranul a anunțat marți 13 iunie că, pentru prima dată, a furnizat navelor de război aparținând Gărzilor Revoluționare rachete cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri, ca răspuns la amenințările cu "război direct și deschis" din partea Israelului.

Mai concret, decizia a fost anunțată de Comandantul Forțelor Navale ale Gărzilor Revoluționare, generalul de brigadă Ali Reza Tangsiri, care a precizat că mișcarea vine ca răspuns la provocarea generată de "inamic", cu referire directă la Israel, după cum a anunțat televiziunea de stat din Iran.

Declarația înaltului oficial militar a venit după rapoartele publicate de ziarele israeliene, care dezvăluiau pregătirea armatei israeliene pentru "un război direct și deschis" împotriva Iranului.

Tanksiri a subliniat că marina iraniană a furnizat pentru prima dată navelor de război ale forțelor sale rachete cu lansare verticală, acuzând un „inamic” că încearcă să împiedice țara sa să-și atingă țintele.

Comandantul militar iranian a subliniat că țara sa vrea să arate "realizările revoluției", avertizând că neînarmarea îi face pe "dușmani să povestească cursul evenimentelor așa cum doresc", subliniind că "Teheranul vrea să dezvăluie cetățenilor fapte, în special tinerei generații".

Tangsiri a lăudat marile realizări obținute de țara sa după revoluția din 1979, menționând că toată dezvoltarea militară la care a ajuns Iranul s-a realizat în "condițiile dure ale embargoului", precizând că țara sa a reușit să construiască nave militare calitative care au stârnit interes.

 

Pericol de război în Golf?

 

Un raport al cotidianului ebraic Yedioth Ahronoth evidenția, mai devreme, faptul că Israelul se pregătește pentru un război direct cu Iranul care se poate prelungi pe câteva zile de lupte, menționând că "armata a început în sfârșit să se pregătească pentru o posibilitate reală de război cu Gărzile Revoluţionare".

Potrivit raportului, Serviciul de Informații al Armatei Israeliene "Aman" dublează pregătirile pentru planul de război, care nu a fost niciodată planificat până acum, subliniind că "următorul război va fi multiplu, ceea ce a determinat armata să ridice nivelul pregătirilor".

Comandanții armatei israeliene au avertizat asupra pericolului de a nu se pregăti bine pentru acest război, care "nu seamănă deloc cu un război împotriva Hezbollah sau cu o operație din Gaza împotriva Hamas sau Jihadului Islamic", menționând că acesta (războiul) poate fi "primul test al armatei în ceea ce privește pregătirea sa pentru un scenariu de confruntare militară intensă și deschisă cu armata iraniană".

Analiza ziarului a scos la iveală crearea unei structuri de informații de securitate, cunoscută sub numele de Filiala 54, preocupată de monitorizarea războiului și de culegerea de informații despre Iran.

Un comandant al acestei filiale a declarat: "Suntem responsabili pentru furnizarea infrastructurii de cunoștințe pentru armata israeliană, în ceea ce privește tot ceea ce ține de capacitățile militare iraniene și de formațiunile strategice pe care acestea le posedă, suntem angajați în studierea elementelor dominante în Iran de la nivel înalt până la putere."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel