Irakul confirmă documentul US Army privind retragerea trupelor SUA

Tudor Curtifan / 07 ian 2020 / 20:14
Soldați americani, în interiorul unei baze US Army
Soldați americani, în interiorul unei baze US Army

Adel Abdel Mahdi, premierul în funcţie al Irakului, a confirmat primirea unei scrisori oficiale din partea Comandamentului trupelor americane privind retragerea efectivelor militare.

"Nu este vorba de o foaie de hârtie căzută din fotocopiator. Am primit o scrisoare semnată, tradusă, foarte clară. Acum ne spun că a fost doar un proiect de hotărâre, dar ar fi putut trimite o altă scrisoare de clarificare", a declarat premierul Adel Abdel Mahdi.

Generalul William H. Seely, comandantul SUA responsabil de operaţiunile militare din Irak, a transmis luni seară armatei irakiene că militarii americani "vor fi repoziţionaţi în scopul unei retrageri din Irak în mod securizat şi eficient". "Respectăm decizia suverană a Irakului prin care ni se solicită retragerea trupelor", a declarat generalul William H. Seely, conform copiei unei scrisori oficiale obţinute de Agenţia France-Presse, scrie Mediafax. Însă secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că nu a fost luată vreo decizie de retragere a trupelor din Irak.

CITEȘTE ȘI: SUA au anunțat Bagdadul retragerea trupelor din Irak (Surse AFP)

 

Parlamentul Irakului a adoptat o rezoluție pentru evacuarea militarilor americani

 

Parlamentul Irakului a adoptat, duminică, o rezoluție prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al SUA prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani.

Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis luni ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părţi trebuie să coopereze în privinţa retragerii trupelor americane. "Premierul a evidenţiat importanţa cooperării reciproce în privinţa implementării rezoluţiei Parlamentului irakian în sensul retragerii trupelor străine. Relaţiile dintre Irak şi Statele Unite trebuie aşezate pe baza adecvată. Premierul irakian a subliniat că situaţia actuală este periculoasă şi că pot apărea consecinţe, astfel că Irakul va face totul pentru a evita izbucnirea unui război deschis", a anunţat Guvernul de la Bagdad.

Statele Unite au aproximativ 5.000 de militari în Irak, implicaţi în misiuni de instruire a serviciilor de securitate irakiene pentru contracararea reţelei teroriste Stat Islamic.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy