Ultimul atac american din Irak a umplut paharul: Oficialii de la Bagdad anunță primii pași pentru încetarea prezenței coaliției internaționale pe teritoriul irakian

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto ilustrativ: Armata americană, pe teritoriul sirian /  U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Foto ilustrativ: Armata americană, pe teritoriul sirian / U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Guvernul de la Bagdad este hotărât să pună capăt prezenței din Irak a Coaliției internaționale de combatere a ISIS.

Bagdadul a anunțat astăzi formarea unui comitet bilateral cu Statele Unite a cărui misiune este de a stabili aranjamentele pentru încheierea misiunii coaliției internaționale de combatere a ISIS, condusă de Washington, în Irak.

Prim-ministrul irakian, Muhammad Shiaa Al-Sudani, a declarat: "Suntem în proces de stabilire a datei pentru începerea dialogului, prin intermediul comitetului bilateral care a fost format pentru a stabili aranjamentele pentru încheierea acestei prezențe, iar acesta este un angajament de la care guvernul nu se va da înapoi și nu va neglija tot ceea ce ar completa suveranitatea națională asupra pământului, cerului și apelor Irakului".

Al-Sudani a afirmat "poziţia fermă şi de principiu în a pune capăt existenţei coaliţiei internaţionale după ce justificarea pentru existenţa acesteia a încetat".

El a subliniat că "cele mai grave incidente sunt cele care s-au repetat de mai multe ori în Irak prin atacuri ale forțelor coaliției internaționale împotriva cartierului general al Forțelor de Mobilizare Populară", adăugând: "Am subliniat în mod repetat că, în cazul unei încălcări sau încălcării de către orice parte irakiană, sau dacă legea irakiană este încălcată, guvernul irakian este singurul care are dreptul de a urmări temeinicia acestor încălcări".

În Irak există aproximativ 2.500 de soldați americani, ca parte a eforturilor Washingtonului de a preveni întoarcerea ISIS, care a ocupat zone mari din Irak și Siria în 2014.

Decizia privind formarea comitetului are loc la doar o zi după ce o dronă americană a vizat sediul Mișcării Al-Nujaba, care face parte din facțiunile Forțelor de Mobilizare Populară, ducând la uciderea oficialului militar al mișcării, Talib Ali Al-Saidi, supranumit Abu Taqwa.

Un oficial militar de la Pentagon a explicat că forțele americane au luat, la ora 12, ora irakiană, măsuri necesare și proporționale împotriva lui Abu Taqwa, un oficial din mișcarea Al-Nujaba, care a fost implicat în planificarea și lansarea de atacuri împotriva forțelor americane din Irak și Siria.

Reamintim că premierul irakian a declarat în ultimele zile ale lui 2023 că Irakul intenționează să pună capăt prezenței forțelor coaliției internaționale pe teritoriul său.

Citește și: Irakul intenționează să pună capăt prezenței forțelor coaliției internaționale pe teritoriul său

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel