Irakul vrea să cumpere sisteme de apărare aeriană de tip S-300 din Rusia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Karim Elaiwi, membru al Comitetului de Securitate şi Apărare al Parlamentului irakian, a anunțat dorința autorităților irakiene de a achiziţiona sisteme de apărare aeriană S-300 ruseşti, precizează Wall Street Journal.

Elaiwi a spus că negocierile sunt în derulare, dar Irakul şi Rusia „încă nu au semnat contracte". Potrivit parlamentarului, Irakul „trebuie să obțină aceste rachete". El a subliniat că Statele Unite au „dezamăgit" Irakul de multe ori, deoarece nu a ajutat ţara să obţină armele pe care şi le doreşte.

Un reprezentant al Irakului a vizitat Rusia pentru a discuta despre achiziţia de sisteme S-300 în urmă cu trei luni, dar negocierile au fost amânate din cauza crizei politice. Negocierile s-au intensificat în legătură cu posibilitatea retragerii forțelor americane din Irak, relatează TASS cu referire la Wall Street Journal.

Alți parlamentari irakieni au confirmat că Comitetului de Securitate şi Apărare al Parlamentului a solicitat armatei irakiene să discute despre achiziționarea de sisteme de apărare aeriană cu Moscova.

Abdel Halek al-Aazaui, membru al comisiei parlamentare pentru securitate și apărare, a declarat că Cabinetul de Miniștri este autorizat să „achiziționeze echipamente de apărare aeriană din orice țară" - „din Rusia sau de la oricine altcineva".
Surse ale Wall Street Journal precizează că Moscova oferea S-400 Bagdadului.

WSJ nu exclude că în cazul achiziției unor sisteme de apărare aeriană rusești, Irakul se confruntă cu sancțiuni americane.
Ministerul Apărării irakian, Pentagonul, Casa Albă și Departamentul de Stat încă nu au comentat informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o astfel de achiziţie.

Recent, șeful Comitetului de Securitate şi Apărare al Parlamentului irakian, Muhammad Râdă, a declarat că Bagdad a reluat negocierile cu Moscova privind achiziționarea sistemelor.

 

Rusia plusează şi se declară dispusă să vândă Irakului sisteme S-400


Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a oferit, săptămâna trecută, Irakului opţiunea de a achiziţiona cel mai avansat sistem de apărare împotriva rachetelor pentru a-şi proteja spaţiul aerian, a precizat RIA Novosti, citat de Middleeasteye.net.

Potrivit raportului, forţele armate irakiene ar putea achiziţiona sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 Triumf, care poate „asigura suveranitatea ţării şi protecţia reală a spaţiului aerian".

,,Irakul este un partener al Rusiei în domeniul cooperării tehnico-militare, iar Federaţia Rusă poate furniza fondurile necesare pentru a asigura suveranitatea ţării şi protecţia reală a spaţiului aerian, inclusiv furnizarea de rachete S-400 şi alte componente ale sistemul de apărare aeriană, cum ar fi Buk-M3, Tor-M2 "şi aşa mai departe", a precizat Igor Korotcenko, membru al Consiliului Ministerului Apărării din Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel