Iohannis: România e pregătită să sprijine R. Moldova în orice scenariu. Președintele a pus accent pe cuvântul ,,orice"

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat rezultatele agendei discuțiilor purtate la Varșovia de șefii de stat de pe Flancul Estic al NATO cu președintele SUA, Joe Biden, și cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România este dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu.

Întrebat ce informații are despre încercările Rusiei de a destabiliza situaţia politică din Republica Moldovei, Klaus Iohannis a răspuns că: ,,Rusia a purtat permanent în ultimii ani un război hibrid. A existat tot timpul o presiune asupra Moldovei pentru a induce nesiguranță și posibil instabilitate. Nu avem informații acum că acțiuni practice ar fi iminente dar nu trebuie să subestimăm importanța acestor atacuri informaționale. România joacă un rol foarte important, le dăm asigurări oamenilor din Moldova că suntem alături de ei. Este un moment care va genera multe discuții, acest decret anulat este un document mai amplu legat de politică externă rusă, urmând să apară noul decret. Vom vedea ce va cuprinde noul document. E important cum se va poziționa și oficial Rusia în aceste chestiuni. Oricum ar fi, noi suntem alături de Moldova''.

Întrebat dacă România pregătită să sprijine Moldova, indiferent de scenariu, Klaus Iohannis a răspuns că ,,România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde de evoluția situației geopolitice. Acum îi sprijinim cu electricitate, gaz dar suntem dispuși să mergem mult mai departe dacă situația o va impune''.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat săptămâna trecută că partea ucraineană i-a oferit informaţii despre planurile Kremlinului de destabilizare a situației din Moldova și că se pregătește o acțiune militară cu implicarea unor persoane din afara țării - din Rusia, Belarus și zona Balcanilor. 

,,Declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul, a precizat Maia Sandu, în cadrul unor declarații de presă.

 

Informaţiile oferite de Kiev conțin documente detaliate privind planificarea organizării acestor acțiuni subversive

 

Maia Sandu a mai spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a spus Sandu.

Maia Sandu a mai precizat că „planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”.

Potrivit acesteia, documentele oferite de Kiev conțin informaţii detaliate privind planificarea organizării acestor acțiuni subversive.

„Materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări”, a adăugat șefa statului.

Sandu a menționat că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel