Iohannis, după întâlnirea cu Olaf Scholz: Este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră, "ceea ce reclamă includerea problematicii acestei zone în toate procesele relevante pentru consolidarea securităţii spaţiului euroatlantic".

,,Marea Neagră este acum mai mult ca oricând de importanţă strategică. De aceea, susţinem că este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră, ceea ce reclamă includerea problematicii Mării Negre în toate procesele relevante pentru consolidarea securităţii spaţiului euroatlantic", a spus şeful statului, după întâlnirea cu cancelarul german, Olaf Scholz.

El i-a mulţumit cancelarului federal pentru sprijinul acordat întăririi Flancului Estic, pentru misiunea de poliţie aeriană în spaţiul aerian al ţării noastre în anul 2022, precum şi pentru prezenţa în structurile NATO din România.

,,Sperăm să dezvoltăm această cooperare pentru a consolida în mod semnificativ postura aliată de descurajare şi apărare în faţa provocărilor tot mai complexe", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a arătat că relaţiile dintre România şi Republica Federală Germania au un veritabil caracter strategic şi că discuţiile cu oficialul german au vizat dinamizarea cooperării bilaterale pe toate planurile, în special în contextul actual marcat de multiple provocări şi crize suprapuse.

,,Germania nu este doar cel mai important partener comercial al României şi al doilea investitor în economia românească, ci şi un aliat de încredere, care contribuie la asigurarea securităţii în regiune", a spus Iohannis.

El a indicat că în prim-planul convorbirilor s-a aflat situaţia de securitate determinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, context în care a prezentat sprijinul multidimensional acordat Ucrainei, în diferite domenii.

,,Este crucial ca toate aceste eforturi să continue, cât timp este nevoie, atât din partea Uniunii Europene, cât şi din partea statelor membre", a declarat Iohannis.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi posibilităţile de creştere a sprijinului României şi al Germaniei pentru partenerii estici, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi în cadrul NATO, mai ales pentru Ucraina şi Republica Moldova.

,,Am subliniat, în special, că este foarte important să sprijinim substanţial stabilitatea şi rezilienţa Republicii Moldova în faţa provocărilor securitare cu care se confruntă, inclusiv în plan energetic", a spus Iohannis.


În cadrul discuţiilor un subiect a fost extinderea UE



"România şi Germania susţin continuarea acestui proces, pe baza meritelor proprii. Balcanii de Vest rămân o prioritate esenţială a Uniunii. Am reiterat sprijinul principial al României pentru viitorul european al statelor din Balcanii de Vest, inclusiv prin furnizarea de expertiză în domenii critice, şi pentru asigurarea unui mediu stabil şi sigur în regiune. Împărtăşim o viziune comună şi cu privire la valenţele strategice ale extinderii spre Est a Uniunii. Am evidenţiat sprijinul pe care România îl acordă pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova şi al Ucrainei", a arătat Iohannis.

Şeful statului a invitat partea germană să aibă o participare la nivel înalt la Iniţiativa celor Trei Mări, dar şi la Forumul de Afaceri organizat în marja summitului, care va avea loc pe 6 septembrie. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel