Într-o strategie susținută de Rusia, Iranul intenționează să intensifice atacurile împotriva trupelor americane din Siria

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Iranul înarmează militanții din Siria pentru o nouă fază de atacuri împotriva trupelor americane din țară, lucrând în același timp cu Rusia la o strategie mai amplă de a alunga forțele americane din regiune, după cum susțin oficialii serviciilor de informații și documentele secrete scurse.

Iranul și aliații săi construiesc și antrenează forțe pentru a folosi bombe mai puternice care străpung protecțiile de pe marginea drumului, destinate în mod special să lovească vehicule militare americane și să ucidă personalul american, potrivit rapoartelor secrete de informații obținute de The Washington Post.

Astfel de atacuri ar constitui o escaladare a campaniei de lungă durată a Iranului de utilizare a milițiilor de care se folosește pentru a lansa lovituri cu rachete și drone asupra forțelor americane din Siria.

Atacurile cu drone au rănit șase membri ai serviciilor americane și au ucis un contractant al Departamentului Apărării, însă noile dispozitive explozive ar putea crește numărul victimelor din SUA, riscând o confruntare militară mai largă cu Iranul, estimează actuali și foști analiști de informații și experți în arme. Același tip de armă, numită penetrator exploziv, sau EFP, a fost folosit de insurgenții pro-iranieni în atacuri letale împotriva convoaielor militare americane în timpul ocupației SUA din Irak.

Oficiali ai unității de elită a Forței Quds din Iran au direcționat și au supravegheat testarea unuia dintre explozivi, care ar fi tăiat placarea blindată a unui tanc, într-un test desfășurat la sfârșitul lunii ianuarie la Dumayr, la est de Damasc, capitala Siriei, potrivit unui raport al serviciilor de informații. Documentul, care face parte din dosarul de materiale clasificate scurse pe platforma de mesagerie Discord, pare să se bazeze pe comunicări interceptate de militanții sirieni și libanezi aliați Iranului.

O încercare aparentă de a folosi astfel de dispozitive împotriva forțelor americane a fost aparent zădărnicită la sfârșitul lunii februarie, când trei bombe au fost confiscate de luptători kurzi aliați cu SUA în nord-estul Siriei, se arată într-un alt document.

,,S-a produs o schimbare radicală în acceptarea riscului lor în uciderea americanilor în Siria", a declarat Michael Knights, expert în milițiile susținute de Iran și fondator al site-ului Militia Spotlight. Remarcând bilanțul devastator generat de bombele EFP în timpul războiului din Irak, el a adăugat: "Acest lucru va ucide cu siguranță oameni. Și se gândesc foarte mult cum să facă asta".

Un alt document descrie un efort nou și mai amplu al Moscovei, Damascului și Teheranului de a îndepărta Statele Unite din Siria, un obiectiv mult căutat care i-ar putea permite președintelui sirian Bashar al-Assad să recupereze provinciile din est controlate acum de kurzii susținuți de SUA.

Ultimele trei administrații americane au menținut un mic contingent de trupe americane în Siria – aproximativ 900 la un moment dat, la care se adaugă încă sute de contractori – pentru a preveni renașterea militanților Statului Islamic în țară, pentru a dejuca ambițiile iraniene și rusești și pentru a oferi o pârghie pentru alte obiective strategice.

Administrațiile americane au justificat desfășurarea în conformitate cu Autorizațiile de utilizare a forței militare din 2001 și 2002, pe care Congresul le-a aprobat în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie pentru a lupta împotriva Al-Qaeda. Dar prezența trupelor americane în Siria creează, de asemenea, premise pentru un nou conflict.

Un alt document descrie modul în care Iranul și milițiile aliate se pregăteau să riposteze la atacurile israeliene asupra forțelor lor prin lovirea bazelor americane din Siria. Documentele scurse descriu planuri pentru o campanie amplă a oponenților americani, care ar implica stimularea rezistenței populare și sprijinirea unei mișcări de bază pentru a efectua atacuri împotriva americanilor în estul și nord-estul Siriei.

Oficiali de rang înalt ruși, sirieni și iranieni din armată și informații s-au întâlnit în noiembrie 2022 și au convenit asupra stabilirii unui centru de coordonare pentru conducerea campaniei, potrivit unei evaluări clasificate de informații pregătite în ianuarie.

În documente nu existau indicii privind implicarea directă a Rusiei în planificarea campaniei de bombardamente. Dar informațiile scurse indică un rol mai activ al Moscovei în acțiunea mai largă anti-SUA. În lunile de când au fost scrise documentele scurse, Rusia s-a angajat în noi provocări împotriva forțelor americane, inclusiv încălcarea acordurilor de detensionare și survolarea bazelor americane.

Deși Rusia duce o politică de lungă durată pentru a expulza Statele Unite din Siria, crearea unui centru comun de coordonare pentru a atinge acest obiectiv este nouă, a declarat Aaron Stein, membru senior la Institutul de Cercetare a Politicii Externe. În cazul în care atacurile milițiilor ar ucide forțele americane, Iranul și Rusia probabil cred că pot gestiona escaladarea, deoarece armata americană și-ar limita răspunsul la lovituri împotriva țintelor din interiorul Siriei, așa cum a acționat atât sub administrația Trump, cât și Biden, a spus Stein.

Acesta a avertizat că invazia Ucrainei și prăbușirea acordului nuclear cu Iranul din 2015 au făcut ca situația să fie mai volatilă, mai greu de prevăzut, iar adăugarea la aceasta a dinamicii politice interne a Statelor Unite ar putea crea impresia unei retrageri în fața Rusiei.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel