Interviu cu autorul video-ului despre ocuparea Bucovinei: La început eu am fost numit "spion rus"

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Autorul conţinutul video, difuzat pe YouTube zilele trecute, în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei, imediat după ce Rusia ar ataca Ucraina, a răspuns, în exclusivitate pentru Defense România, la mai multe întrebări care ar putea să clarifice situaţia alarmantă pe care au creat-o oficialii de la Kiev în mass-media lor naţională.

O înregistrare video, de aproximativ şapte minute, realizată la nivel de amatori şi denumită "Războiul româno-ucrainean din 2022", a fost postată pe YouTube pe 26 mai, informa agenţia naţională de presa din Ucraina, UNIAN, fără să ofere precizări despre cine sunt autorii a ceea ce s-a crezut a fi o "diversiune", dar preluând informaţia de pe pagina de Facebook a procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios.

În materialul video se prezintă cum, în 2022, după intensificarea acţiunilor militare în estul Ucrainei, care s-ar putea extinde până la o ofensivă globală a forţelor de ocupaţie ruseşti, România ar putea să ocupe regiunea Cernăuţi şi o parte a regiunii Odesa pentru a-şi apăra cetăţenii. Până în prezent, înregistrarea a colectat deja peste 430.000 de vizualizări. Iniţial, presa din Ucraina a menționat că acest video a fost creat special pentru a tensiona relaţiile bilaterale, unii experţi declarând că astfel de provocări informaţionale sunt în stilul Moscovei, notează Bucpress.

Reuniune convocată de urgenţă în Ucraina după apariţia materialului video despre pretinsa anexare a unor teritorii de către România

Procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, a cerut ieri convocarea unei reuniuni de urgenţă a conducerii Ministerului de Externe, Statului Major al armatei, Serviciului militar de informaţii şi Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în legătură cu difuzarea pe internet a unei înregistrări video în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei, după declanşarea de către Rusia a unui război pe scară largă împotriva Ucrainei.

Acesta anunță că „mâine voi depune personal la Registrul unic de anchete preliminare datele privind pregătirea (de persoane subînţelesee, dar neidentificate încă din punct de vedere procedural) pentru comiterea unor infracţiuni deosebit de grave care afectează integritatea teritorială a statului ucrainean. În legătură cu datele expuse în materialul respectiv, voi organiza marţi o întâlnire cu conducerea Ministerului de Externe, a Statului Major General, a Serviciului militar de informaţi, a Serviciului de Informaţii Externe, precum şi cu şeful interimar al SBU. Toţi vor primi instrucţiuni legale în conformitate cu procedurile penale'', a declarat el într-o postare pe Facebook procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios.

Jurnaliştii de la Cernăuți l-au identificat pe autorul filmuleţului în persoana lui Ionescu Dan Andrei, un bucureştean care susţine că videoclipul realizat de el face parte din cartea sa fantasy „Despre vremuri alternative". După cum relatează postul tv UA, Ionescu a declarat într-o legătură via Skype că sprijină independența ucraineană și respecta granițele Ucrainei, precizează paginaderusia.ro.

Defense Romania a vrut să afle, pe cât posibil, ce are de spus omul care s-a autodenunţat pe Facebook ca fiind autorul videoului cu pricina, în persoana lui Ionescu Dan Andrei.

Înainte de prezentarea interviul realizat cu acesta, trebuie să menţionăm câteva aspect importante: Contul de YouTube ''30192'', care a încărcat materialul video cu denumirea "Războiul româno-ucrainean din 2022", a fost înregistrat în anul 2008. În descrierea videoclipului, care i-a alarmat pe oficialii ucrainei, se afirmă că acesta este prologul cărții pe care autorul o scrie și face trimitere cu link activ către blogul numit Dan Andrei Ionescu. Se poate observa că majoritatea materialelor video, încărcate până în 2016 de contul de YouTube ''30192'', tratează în special teme politice din România, Republica Moldova și Statele Unite. Trebuie menţionat şi faptul că, în proporţie de peste 80%, materialele video încărcate pe acest cont de YouTube au în medie mai puţin de 100 de vizualizări.

Contactat pe Facebook de redactorul Defense Romania, Soare Cristian, Ionescu Dan Andrei a acceptat să răspundă la câteva întrebări care ar putea să clarifice situaţia de-a dreptul alarmantă pe care a creat-o materialul său video în rândul unor oficiali din Ucraina.

Redăm mai jos, în integralitate, interviul realizat cu Ionescu Dan Andrei, persoana care şi-a asumat public crearea materialului video "Războiul româno-ucrainean din 2022".

Cine este Dan Ionescu, cetăţeanul român care a speriat autorităţiile din Ucraina, cum că România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei?

Pentru început aş vrea să le mulţumesc tuturor persoanelor care au reacţionat cu o mare doză de umor la videoclipul meu. Sunt un cetăţean simplu, bucureştean, care în timpul liber se ocupa de content pe youtube şi blogging. În acelaşi timp în place să scriu despre o mulţime de subiecte de la tenis până la istorie şi nuvele fantasy. De profesie sunt administrator de reţea la o firmă din capitală, dar pe lângă job, timpul pe care îl petrec alături de comunitatea online îmi oferă o senzaţie la fel de împlinitoare. Nu mă consider o persoană controversată, dar acest eveniment mi-a "oferit prilejul" de a fi una pentru multe persoane.

Care a fost intenţia din spatele realizării înregistrări video în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei după declanşarea de către Rusia a unui război pe scară largă împotriva Ucrainei?

Trebuie să spun că intenţia mea, pe data de 26 mai când am publicat filmuleţul, a fost mereu în descrierea acestui video. M-am gândit să fac un prolog la un roman fantasy încă în lucru despre istorii alternative. Din perspectiva cărţii, Ucraina nu avea un rol principal în progresul naraţiunii, dar trebuia să pun lucrurile într-un context astfel încât am ales acest scenariu ce reprezintă lupta dintre o democraţie autentică şi naţionalism, lucru care l-am elaborat mai departe pe blog. Pe scurt, acest video este evident o ficţiune prin care am vrut să propulsez un roman online. De fel, nu sunt o persoană cu tendinţe naţionaliste cum nici alţi youtuberi care fac genul acesta de content nu iau lucrurile ca atare, nu sunt nici primul, nici ultimul youtuber care a ales topicul istoriilor alternative.

Te aşteptai să genereze astfel de reacţii?

Pot să spun că a venit ca o surpriză mare pentru mine acest lucru, nu îmi trecea prin minte o asemenea reacţie. După cum vedeţi, canalul meu de youtube în general are puţine vizualizări,(cu excepţia recentă) este un canal de "familie" cum îmi place mie să îl numesc, adică este destinat unui grup restrâns de persoane din cercul de prieteni. Am început acel video cu unsprezece vizualizări şi la momentul de faţă am peste 390.000. Ulterior m-am gândit că singurul mod prin care pot reacţiona la rândul meu este umorul şi de aici a venit şi cel de-al doilea video.

Te-ai gândit că oficialităţile din Ucraina vor reacţiona într-un anumit fel?

Eu am pornit de la premisa că lumea o să despartă ficţiunea de realitate, dar oficialităţile din Ucraina mi-au întrecut cu mult aşteptările. Am încercat să îl contactez pe domnul Matiaş [procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios], dar nu am primit până acum vreun răspuns. Am primit multe întrebări mai ales că am distribuit iniţial filmuleţul la doar trei persoane cunoscute, iar dintr-o dată traficul pe canalul meu a izbucnit după mai bine de cinci zile de la apariţia clipului! În rest nici un oficial nu m-a contactat .

Ai fost contactat de presa din Ucraina pentru a oferi explicaţii cu privire la materialul realizat de tine?

Din momentul în care clipul a devenit "viral" am fost contactat de doisprezece trusturi de presa din Ucraina, două din Rusia şi cu excepţia dumneavoastră unul din România. Vreau să vă spun că discuţia cu jurnaliştii Ucrainieni a fost una foarte amicală, am încercat să explic ce am spus şi aici despre cele întâmplate. Întrebările cele mai dese au fost despre ce m-a determinat să fac acest filmuleţ. Până în momentul de faţă am numărat peste 72 de articole despre video sau despre mine din aproape toate ţările estice. Recent, am văzut şi articole în arabă pe acest subiect.

Având în vedere că au existat unele reacţii agresive din partea oficialilor din Ucraina, crezi că atitudinea acestora vine şi pe fondul că materialul realizat de tine ar putea fi folosit ca propagandă de către Rusia?

Cu siguranţă, iar acest lucru a fost printre primele mele gânduri. La început eu am fost numit "spion rus" un lucru hilar desigur, dar după ce am dialogat cu oamenii în comentarii, lumea şi-a dat seama şi de scopul acestui video şi de felul meu de a fi..."un troll nobil"! Contextul politic şi influenţele unor puteri sincer nu mă intersează personal. Nu am făcut niciodată politică şi nu m-a interesat acest lucru, preferând opţiunea de a îmi exercita dreptul la vot şi considerându-mă împăcat pe latura asta.

Ce ţi-au spus jurnaliştii ucraineni despre modul în care a fost prezentată înregistrarea video realizată de tine?

Jurnaliştii ucraineni au avut o abordare normală, adică una cu mult umor, înţelegând ironia situaţiei generate de oficiali. Nu cred că mai pot să adaug ceva ţinând cont de faptul că au fost la fel de bulversaţi de această ştire cum am fost şi eu de altfel.

Care este mesajul tău pentru oficialităţile din Ucraina ?

Mă gândesc că ar trebui să aibe preocupări şi subiecte mai importante decât ce publica un cetăţean obişnuit din România în timpul lui liber pe youtube. Vreau să cred că oficialii din Ucraina respecta dreptul la libera exprimare şi libertatea de a comunica liber, fie ca o faci prin viu grai sau în mediul virtual. Am primit mii de mesaje de susţinere din partea cetăţenilor ucraineni şi consider a fi un lucru bun. Cred că relaţiile noastre de prietenie între cele două ţări trebuie făcute şi cu o mica-mare doza umoristică!

La scurt timp după reacţia procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios şi după preluarea mesajului postat de acesta, de mai toate publicaţiile din Ucraina şi România, Ionescu Dan Andrei a ales să-i răspundă oficialului ucrainean printr-un nou material video postata pe Youtube.

„Salutări, domnule Matios, sunteți cel mai mare fan al meu, vreau să vă mulțumesc, nu vă faceți griji, domnule Anatoli, Ucraina este țara mea preferată. României îi place Ucraina. Dacă veniți în România, vă voi invita să bem ceva", a spus utilizatorul 30192, canal de Youtube ce îi aparţine lui Ionescu Dan Andrei.

Cel de-al doilea video, realizat de acesta, prezintă harta Ucrainei și diferitele regiuni geografiece din această ţară, precum și o fotografie a procurorului militar șef, Anatoli Matios. La sfârșitul materialului video apar mai mulţi tineri dansând în centrul orașului Kiev și mesajul „Zâmbiţi prieteni. Că merită".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel