Inteligență sau Putere?

Val Vâlcu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Ani de zile, așa zisul binom SRI-DNA a avut puterea în România. Doar intelligence-ul a avut inteligența să se extragă din această combinație periculoasă. Procurorii riscă să rămână în ofsaid.

Într-o epidemie, dacă nu reușește izolarea focarului, se acționează pentru limitarea daunelor. Englezii numesc aceste două tipuri de măsuri containment și mitigation. Strategiile sunt similare în orice fel de criză. De exemplu, dacă se difuzează deja înregistrările în care fratele președintelui ia șpagă,  pentru că mascații nu le-au putut confisca la descindere, nu are rost să negi sau să te opui arestării. Singura soluție este să limitezi daunele: să nu se facă percheziție în casa suspectului, că nu se știe ce se mai găsește, să primească doar câteva luni de pușcărie etc.

Șeful civil al SRI și-a dat demisia după o divergență cu președintele CCR, Augustin Zegrean, înainte ca noul președinte să apuce măcar să-l certe.  Și a plecat ambasador în SUA. Șeful militar al instituției a ieșit sau a fost scos din peisaj după primele  dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiță. Scandalul s-a stins de la sine. De asemenea, SRI a ieșit, ca instituție,  din criza protocoalelor, pe care le-a desecretizat, eventualele răspunderi putând fi, de acum, decontate pe persoană fizică. Cum ar fi fost ca SRI să nege, sau să scrie ofițerii scrisori de protest, invocând sprijinul ambasadelor ori al Comisiei Europene? Ce obțineau? Doar amplificarea scandalului și creșterea daunelor de imagine, poate până la nivelul daună totală.

Este drept că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a avut sprijin, din Piața Victoriei până în Rue de la Loi, Bruxelles. Dar situația s-a schimbat, după câteva greșeli strategice. În cazul acuzațiilor lui Sebastian Ghiță se mai putea merge pe varianta aplicată, la vremea sa, de Nixon: ”let’s PR it”. Publicarea înregistrărilor de la Ploiești însemna, însă, că focarul nu a putut fi izolat, că trebuie acționat pentru limitarea pagubelor: delimitarea de Negulescu, suspendarea lui Onea, anchetarea lor cu determinarea arătată în cazul Iorga-Moraru.

Apoi au venit achitările unor nume mari, protocoalele, s-a nuanțat poziția unor ambasade. Nici nu avea cum să fie altfel. Ne putem concentra pe rezultate, ignorând mijloacele, atâta vreme cât nu se observă din tribună faultul sau hențul.  Când se difuzează înregistrări cu încetinitorul, arbitrul nu mai poate întoarce capul sau chiar jocul.

În acest nou context, decizia CCR ar trebui exploatată de șefa DNA. Este un bun prilej să demisioneze. Scapă de povara achitărilor și câștigă mult în planul imaginii, odată ce demonstrează că nu se luptă pentru o funcție și prin sacrificiu personal a evitat o ruptură care pune statul în pericol. Doar astfel poate exploata capitalul imagologic pe care și l-a creat. Politicienii corupți cu care s-a luptat au câștigat o bătălie, urmează să continue războiul cu armele politicii.

Altfel, istoria ne arată că toți cei care s-au agățat de Putere au pierdut-o.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel