Întâlniri între oficiali ai Pentagonului și reprezentanți militari din țările Golfului consacrate unei alianțe de apărare împotriva Iranului

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: U.S. Navy
Foto: U.S. Navy

Surse informate au relatat detalii despre întâlnirile înalților oficiali din administrația președintelui american Joe Biden la Riad, pentru a discuta pașii pe care statele din Golful Arab îi pot face pentru a construi o alianță de apărare eficientă împotriva Iranului.

Sursele au declarat că întâlnirile sunt conduse de trimisul special al SUA pentru Iran, Robert Malley, ofițerul de politici pentru Orientul Mijlociu la Pentagon, Dana Stroul și directorul interimar pentru combaterea terorismului la Departamentul de Stat, Christopher Landberg, și includ oficiali și personal militar din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain, Kuweit și Sultanatul Oman.

La întâlniri participă și alți oficiali americani din Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, Departamentul de Stat și Pentagon, care se vor concentra pe următorii pași ai administrației Biden față de Iran, construirea unei apărări regionale integrate, cooperarea în domeniul securității maritime și combaterea terorismului. "Se va vorbi despre acțiuni concrete pe care trebuie să le întreprindă toată lumea; nu doar ce vor face Statele Unite, ci și ce vor partenerii noștri să pună în joc", a declarat reporterilor un înalt oficial al apărării din SUA înainte de întâlniri.

 

Capacitatea nucleară a Iranului și normalizarea arabă cu Israelul rămân principalele probleme

 

Oficialii administrației Biden afirmă că nu ignoră cele două mari obiective ale lor în Orientul Mijlociu, și anume restricționarea îmbogățirii nucleare a Iranului prin diplomație și promovarea normalizării arabe cu Israelul. Însă înaltul oficial al apărării a spus: "Fără progrese clare înregistrate în ultima vreme cu privire la niciunul dintre aceste două obiective, aceste două teme nu vor fi prioritare pe agenda de la Riad de săptămâna aceasta". Oficialul nu a detaliat, dar a precizat că "grupul de lucru condus de Robert Malley va prezenta omologilor lor din CCG exact unde să procedeze cu următorul pas către Teheran".

Comandamentul Central al SUA, Agenția de Informații pentru Apărare, Șefii Statului Major Comun și Agenția de Cooperare în Securitate a Apărării se vor concentra asupra modului în care țările CCG pot lua măsuri pentru integrarea apărării lor antiaeriene și antirachetă și pentru a contribui la misiunea navală condusă de SUA. 

Oficiali ai administrației Biden speră că întâlnirile vor încuraja statele din Golf să ajungă la acorduri privind partajarea informațiilor și a datelor radar cu vecinii lor, astfel încât să poată doborî rachete sau proiectile iraniene prin cooperare comună.

"Nu există planuri de a inversa modelul actual, în care statele CCG își împărtășesc datele radar cu armata SUA prin intermediul Centrului de Operații Aeriene Combinate de la Baza Aeriană Al Udeid din Qatar", a spus oficialul superior al apărării. Oficiali ai Pentagonului spun că un cadru regional comun pentru apărarea antiaeriană ar neutraliza mai bine amenințările din partea Iranului și a milițiilor pro-iraniene.

Comandantul forțelor aeriene americane din Orientul Mijlociu, generalul Alexus Grynkewich, a declarat luni în audiență la Washington: "O mare parte a atenției noastre este actualizarea acordurilor de partajare a datelor", adăugând: "Odată ce aceste acorduri sunt încheiate, putem construi infrastructura tehnologiei informației".
Cooperarea ruso-iraniană accentuează instabilitatea în regiunea arabă
 
Întâlnirile pentru a face față amenințării Iranului au loc într-un moment în care oficialii Casei Albe și Pentagonului avertizează asupra unei cooperări emergente în domeniul apărării dintre Iran și Rusia, o cooperare despre care responsabilii cred că va crește capacitatea Iranului de a reprezenta amenințări pentru vecinii săi.

Înalți oficiali ai Gărzii Revoluționare Iraniene au discutat cu Rusia despre producerea în comun a unei versiuni mai rapide și mai eficiente a dronei de atac Shaheed 136, a informat Wall Street Journal la începutul acestei luni.

Un înalt oficial american al apărării a declarat: "Iranienii se antrenează intens cu echipamentul lor letal în Ucraina, ceea ce va duce la amenințări sporite în Orientul Mijlociu (...) Trebuie să împărtășim lecțiile și trebuie să planificăm acum cum să rezolvăm acest lucru în regiune".

De asemenea, este posibil ca dronele iraniene să prezinte un risc suplimentar pentru forțele americane din Siria, a declarat Grynkewich reporterilor luni la Center for a New American Security, un think tank cu sediul la Washington.

"Obiectivul Iranului de a expulza forțele militare americane din regiune nu s-a schimbat", a spus Alexus Grynkewich, adăugând: "Îi vedem continuând să se gândească la lansarea de atacuri asupra domeniului maritim. De asemenea, îi vedem că continuă să se gândească la lansarea de atacuri asupra infrastructurii petroliere din regiune, fie că este vorba în Arabia Saudită sau oriunde altundeva".

 

Relațiile SUA cu statele din regiune rămân neafectate pe fond

 

Oficialii Pentagonului sunt optimiști cu privire la posibilitatea unui progres real către consensul de securitate regională, un obiectiv împărtășit de patru administrații succesive ale SUA. "Nu a existat niciodată un alt moment în timp în care perspectivele unei integrări semnificative sunt mai reale decât sunt în prezent", a declarat luni Dana Stroul de la Riad.

Responsabili americani ai apărării apreciază că relațiile militare cu statele din Golf rămân neafectate de capricii politice, deoarece exercițiile militare și întâlnirile comune dintre înalți oficiali militari americani și saudiți continuă cu ușile închise.

Reuniunile grupului de lucru din Golf, care au fost convenite săptămâna aceasta și care au fost programate inițial pentru octombrie 2022, au fost amânate de administrația Biden pe fondul unei rare dispute cu Arabia Saudită cu privire la decizia coaliției "OPEC+" de a reduce producția de petrol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel