Întâlnirea cu B-21 Raider: 2022 va aduce lansarea mult așteptată a noului bombardier stealth al U.S Air Force

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardierul nuclear B-21, aflat în dezvoltare de compania Northrop Grumman pentru US Air Force.
Bombardierul nuclear B-21, aflat în dezvoltare de compania Northrop Grumman pentru US Air Force.

Anul viitor va avea loc cea mai așteptată lansare a unei aeronave de tip bombardiere, din ultimii treizeci de ani, dedicată înzestrării Forțelor Aeriene ale SUA.

Publicaţia Defense News susţine că primul bombardier stealth B-21 Raider va fi prezentat oficial publicului în 2022, deși până în acest moment nu există o dată concretă. La câteva luni după prezentarea oficială, B-21 Raider va efectua primul zbor de testare.

Aceasta va fi prima prezentare publică a unui nou bombardier stealth care urmează să fie piesea de rezistă a Forțelor Aeriene SUA.

Prezentarea lui B-21 Raider este considerată un moment important, deoarece de mai bine de trei decenii Forţele Aeriene SUA nu ai mai prezentat o aeronavă nouă de tip bombardier – B-2 Spirit, dezvoltat de compania Northrop Grumman a fost prezentat publicului în noiembrie 1988, iar  primul zbor public al B-2 a avut loc anul următor, în iulie 1989.

Darlene Costello, responsabil cu achizițiile, tehnologiile și logistica pentru Forțele Aeriene ale SUA, a anunțat în luna iunie că primele două bombardiere stealth B-21 Raider sunt asamblate și gata de testare.

Dar, secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a menționat recent că "nu veți avea ocazia să vedeți prea mult din B-21 Raider".

Kendall a ţinut să precizeze că, chiar dacă B-21 Raider ar urma să aibă o prezentare oficială, Forțelor Aeriene SUA nu intenţionează să prezinte acest nou bombardier într-o manieră foarte detaliată.

’’Nu vrem să le dăm inamicilor noștri [n.a detalii] în avans în legătură cu nimic din toate acestea. Vom recunoaște că facem acest lucru, vom lăsa publicul să fie conștient, vom lăsa Congresul să fie conștient de acest lucru. Dar nu vom spune în public mai multe despre ceea ce facem’’, a spus secretarul U.S Air Force.

Kendall a declarat în septembrie, în cadrul unei conferinţe, că cinci bombardiere B-21 Raider se află în diferite stadii de proiectare pe linia de asamblare de la uzina producătorului Northrop Grumman din California.

Todd Harrison, expert la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, se așteaptă că bugetul Forțelor Aeriene pentru anul fiscal 2023 - solicitare care va fin înaintată la începutul anului viitor - să ofere, de asemenea, mai multe detalii despre B-21, precizează Defense News.

Harrison a declarat, pe 10 decembrie, că cererea privind bugetul Forțelor Aeriene pentru anul fiscal 2023 ar putea include mai multe informații despre planul de achiziție, precum și indicii privind rapiditatea cu care ar aeronava B-21 putea fi pusă în funcțiune.

 

Noul bombardier B-21 Raider ar urma să intre în serviciul US Air Force în jurul anului 2026 sau 2027
 

Departamentul de buget al Congresului SUA a estimat în 2018 că valoarea dezvoltării și cumpărării primelor 100 de aeronave ar trebui să fie de 80 miliarde de dolari. Forțele Aeriene ale SUA intenționează să primească cel puțin 100 de bombardier B-21 Raider.

Programul de dezvoltare al bombardierelor B-21 Raider este considera extrem de secret, până la acesta dată fiind dezvăluite puține informații. La începutul anului trecut, Forțele Aeriene au publicat trei noi desene grafice ale modelului B-21, oferind pentru prima dată detalii despre formă acestui, care va avea o mulțime de lucruri în comun cu B-2 Spirit. 

Când va intra în dotarea US Air Force, B-21 Raider va înlocui B-1B Lancer și B-2A Spirit, mărind în același timp flota de bombardieri de la 156 la 220 cât este obiectivul Armatei SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel