Ungaria a semnat un nou acord cu germanii de la Rheinmetall: Sistemul Skyranger 30 ar urma să fie integrat pe IFV-urile Lynx

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare aeriană Skyranger 30 pe vehicul Lynx KF41 / Rheinmetall
Sistem de apărare aeriană Skyranger 30 pe vehicul Lynx KF41 / Rheinmetall

Ungaria a atribuit companiei Rheinmetall un contract pentru dezvoltarea turelei Skyranger 30 pentru vehicule de luptă ale infanterie (IFV) Lynx KF41, care vor deveni, unele dintre ele, sisteme mobile de apărare aeriană. Contractul, care are o valoare de aproape 30 de milioane de euro, a fost semnat la 15 decembrie 2023 la Budapesta.

După cum reiese dintr-un comunicat de presă, publicat la 20 decembrie, de Rheinmetall, dezvoltarea personalizată a turelei Skyranger 30 pentru vehiculul blindat cu șenile Lynx și integrarea unor dispozitive suplimentare răspund cerinţelor Ungariei în materie de sisteme de arme care pot contracara noile tipuri de amenințări, adăugând în acest proces un nou membru la familia de vehicule Lynx.

Rheinmetall va dezvolta pentru Ungaria o nouă versiune a sistemului de apărare aeriană Skyranger 30, instalat pe șasiul vehiculului de luptă pentru infanteriei (IFV) Lynx KF41.

La 15 decembrie 2023, guvernul ungar a semnat un contract cu Rheinmetall pentru dezvoltarea conceptuală a sistemului mobil de apărare antiaeriană Skyranger 30 .

Costul dezvoltării turelei Skyranger 30 pentru vehiculul blindat cu șenile Lynx și al integrării de soluții suplimentare este de 30 de milioane de euro.

Amintim că, Ungaria a selectat Lynx KF41, un vehicul blindat de luptă fabricat de Rheinmetall, ca parte a eforturilor sale de modernizare a apărării în cadrul programului militar Zrinyi 2026. Contractul cu Rheinmetall include achiziţia a 209 vehicule de luptă pentru infanterie Lynx KF41, cu o livrare inițială de 46 de unități.

La 18 august 2023, Rheinmetall a deschis oficial o nouă fabrică în Zalaegerszeg, Ungaria, dedicată producției vehiculului de luptă de infanterie KF41 Lynx. Acest blindat face parte din flota de IFV a Ungariei, contribuind la capacitățile de apărare.

Skyranger 30 este un sistem mobil de apărare aeriană dezvoltat de Rheinmetall. Acesta este echipat cu capacități avansate, inclusiv o versiune îmbunătățită care dispune de un fascicul laser de mare putere  pentru contracararea dronelor și a altor amenințări aeriene.

Se presupune că noul sistem va completa capacitatea de apărare aeriană mobilă cu rază scurtă de acțiune, alături de vehiculele de luptă KF41 Lynx și Leopard 2A7HU aflate în prezent în serviciul forțelor armate maghiare.

Pe site-ul oficial al companiei Rheinmetall se precizează că acest proiect de dezvoltare face parte din ''Inițiativa Europeană Sky Shield'', sau ESSI, care are ca scop îmbunătățirea semnificativă a capacităților de apărare aeriană ale statelor europene în următorii ani. ESSI are ca scop o mai bună protecție a statelor europene membre NATO împotriva atacurilor aeriene. 

Până în prezent, Ungaria rămâne al doilea client al acestui sistem antiaerian, după Danemarca. Cu toate acestea, Regatul Unit, Germania și Elveția rămân interesate să comande acest sistem.

Sistemul Skyranger 30 este format dintr-un tun antiaerian de 30 mm, având  o cadenţă mare de tragere, două rachete sol-aer și un sistem de control al focului. Modulul de luptă poate fi montat pe vehicule blindate pe roți sau pe șasiuri cu șenile.

Tunul automat Oerlikon KCE-ABM utilizează muniții programabile cu explozie în aer pentru a doborî țintele aeriene. Înainte de a lovi ţinta, muniţia transă de tunul automat Oerlikon explodează înainte de impact şi se transformă într-o ploaie de alice.

Tipul de rachetele sol-aer ales pentru vehiculele ungare este momentan necunoscut. Este posibilă integrarea rachetelor americane Stinger și a rachetelor sud-coreene Chiron.

Pentru a detecta țintele aeriene, Skyranger 30 utilizează un radar AESA în bandă S (AMMR) format din cinci antene plate integrate în jurul perimetrului modulului de luptă pentru a asigura o acoperire la 360° a spațiului aerian înconjurător, la o distanță de aproximativ 20 km.

În plus, Skyranger 30 utilizează o cameră video, sistem de monitorizare cu termoviziune și două telemetre cu laser pentru detectarea și identificarea țintelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel