Industria poloneză de apărare bifează o nouă reuşită: Componente pentru sistemele de rachete HIMARS şi K239 Chunmoo vor fi fabricate în Polonia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Un acord-cadru care implică participarea industriei poloneze de apărare în procesul de producţie a lansatoarelor multiple de rachete HIMARS şi K239 Chunmoo, achiziţionate de armata poloneză, a fost aprobat miercuri de ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak. Mai concret, implicarea industriei poloneze de armament va consta, pentru început, în producţia de platforme (n.a. camioane) pe care urmează să fie instalate unităţile de lansare ale sistemelor de rachete. Potrivit mass-mediei poloneze, acest acord este al doilea că importanţă în ceea ce priveşte implicarea industriei poloneze de armament în producţia sistemelor de arme achiziţionate de Polonia.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a aprobat miercuri un acord-cadru între consorțiul militar industrial PGZ-WWR și Agenția poloneză pentru Armament. Astfel, în urma aprobării acestui acord, industria poloneză devine producător şi furnizor al unor componente destinate sistemelor de rachete cu lansare multiplă, pe care armata poloneză le va achiziționa din Statele Unite și Coreea de Sud.

Printre acestea se numără sistemul de artilerie cu rază lungă de acțiune HIMARS și lansatoarele K239 Chunmoo.

La 4 noiembrie, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a aprobat un acord-cadru pentru achiziționarea a 218 sisteme de artilerie K239 Chunmoo, împreună cu un stoc de muniție.

Acordul prevede achiziționarea de lansatoare de rachete cu o rază de acțiune cuprinsă intre 80 sau 290 km, în funcție de muniția folosita. Primele 18 lansatoare K239 Chunmoo, pe șasiuri Jelcz, urmează să fie livrate cu muniție anul viitor. 

,,Primele lansatoare de rachete K239 CHUNMOO, care for fi montate pe şasiul camioanelor poloneze Jelcz, vor fi livrate armatei poloneze anul viitor'', a spus Mariusz Błaszczak.

Ministrul polonez al Apărării a ţinut să precizeze că acest lucru este, fără îndoială, o realizare foarte importantă, pentru Polonia, chiar dacă pentru început industria poloneză de apărare va produce câteva componente, pe viitor și celelalte elemente ale acestor sisteme de artilerie vor fi produse tot aici.

,,Nu există nicio îndoială că acest tip de armă va consolida în mod semnificativ potențialul de luptă al armatei poloneze'', a declarat Mariusz Błaszczak.

,,HIMARS sunt lansatoare comandate din Statele Unite. Chunmoo sunt versiunea coreeană a HIMARS. Este vorba despre consolidarea rapidă și eficientă a potențialului de luptă al forțelor armate poloneze. Facem acest lucru în mod constant. De asemenea, încercăm să folosim la maximum potențialul industriei poloneze de armament. Dezvoltăm acest potențial tocmai prin acțiuni precum cea de astăzi", a precizat ministrul polonez al Apărării.

După cum a indicat ministerul polonez al Apărării, proiectul legat de implementarea unor componente - cum este şasiul camioanelor poloneze Jelcz - pe sistemele de artilerie cu rază lungă de acțiune (M142 HIMARS american și K239 Chunmoo sud-coreean) este al doilea program ca importanţa care se va implica direct industria poloneză de apărare.

Acordul dintre Agenția de Armament, care reprezintă Trezoreria de Stat a Republicii Polone, și consorțiul PGZ-WWR va defini principiile și condițiile de încheiere a acordurilor executive individuale legate de implementarea elementelor naționale ale modulelor de foc de artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune în cadrul proiectului privind introducerea lansatoarelor de rachete cu lansatoare multiple M142 HIMARS (SUA) și K239 CHUNMOO (Coreea de Sud) în dotarea forțelor armate poloneze.

"Sunt foarte mulțumit și le mulțumesc încă o dată tuturor celor care au lucrat la pregătirea acestui acord. Sunt recunoscător partenerilor noștri din Coreea de Sud. Le sunt recunoscător reprezentanților noștri de la Agenția pentru Armament și celor de la PGZ (Grupul de Armament Polonez). Acesta este, într-adevăr, un contract foarte important. Acesta este al doilea contract ca valoare care a fost atribuit Grupului de Armament Polonez, imediat după Narew. Și permiteți-mi să vă reamintesc că prima baterie "Little Narew" se află deja în dotarea armatei poloneze", a declarat Błaszczak.

Consorțiul polonez de apărare PGZ-WWR este format din companiile de stat: PGZ S.A. (lider), Huta Stalowa Wola S.A., Jelcz sp., Rosomak S.A., Wojskowe Zaklady Lacznosci S.A. și PIT-RADWAR S.A. Alte companii din cadrul grupului și entități naționale din industria de apărare vor participa, de asemenea, la proiect în calitate de subfurnizori.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel