Industria germană de apărare: ''HIMARS-ul german" este dezvoltat doar pentru clienții europeni. Noul sistem GMARS este un sistem modern de artilerie

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Noul GMARS - aşa cum a fost botezat ''HIMARS-ul german" - este un sistem modern de artilerie pe roți care va înlocui sistemele de rachete cu lansare multiplă MARS II ale Bundeswehr. Sursa Foto: Lockheed Martin.
Noul GMARS - aşa cum a fost botezat ''HIMARS-ul german" - este un sistem modern de artilerie pe roți care va înlocui sistemele de rachete cu lansare multiplă MARS II ale Bundeswehr. Sursa Foto: Lockheed Martin.

Compania americană Lockheed Martin și producătorul german de armament Rheinmetall au încheiat un parteneriat pentru a dezvolta un lansator de rachete de fabricație europeană. Această armă se bazează pe sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate [HIMARS] de la Lockheed și are ca scop să aducă beneficii economice industriei germane de apărare, dar și anumitor state europene. 

 

Noul GMARS - aşa cum a fost botezat ''HIMARS-ul german" - este un sistem modern de artilerie pe roți care va înlocui sistemele de rachete cu lansare multiplă MARS II, învechite, ale armatei germane (Bundeswehr). Howard Bromberg, director în cadrul companiei americane Lockheed Martin a precizat într-un interviu acordat publicaţiei Defense News că noul sistem de artilerie este format dintr-un șasiu dezvoltat de Rheinmetall și unitatea de foc proiectată de Lockheed Martin.

Conflictul actual din Ucraina a determinat industria de armament europeană, în special pe cea din Germania, să dezvolte noi sisteme de artilerie.

În prezent, Armata Germaniei colaborează cu Rheinmetall și Lockheed Martin pentru a-și înlocui vechile sisteme de artilerie MARS II. Unele dintre aceste sisteme au fost oferite Ucrainei anul trecut, iar restul sunt depozitele Forţelor Armate Germane, dar sunt depăşite tehnic.

În aprilie 2023, a fost semnat un memorandum de înțelegere între cele două companii. Germania își propune să înlocuiască rapid sistemele pe care a ales să le doneze Ucrainei, iar apoi să se concentreze pe dezvoltarea de noi capabilităţi militare, în materie de sisteme de artilerie.

Ministerul german al Apărării va furniza Ucrainei cinci lansatoare de rachete MARS II și muniție, potrivit unor documente recente. Un purtător de cuvânt al Bundeswehr a menționat că au treizeci și patru dintre aceste sisteme în arsenalul lor actual. Mai multe detalii despre disponibilitatea operațională a acestor lansatoare de rachete nu au fost dezvăluite în interviul acordat la 22 iunie pentru Defense News.

Purtătorul de cuvânt a mai menționat: "Pregătirile pentru înlocuire acestora sunt în curs de desfășurare". Soluția GMARS, propusă de Lockheed și Rheinmetall, este comparabilă cu HIMARS, dar mai mare și cu o putere de foc dublă. "G" din GMARS vine de la Germania, iar sistemul folosește un șasiu mai mare realizat de Rheinmetall.

GMARS este montat pe şasiul HX 8×8 al Rheinmetall, un produs al ingineriei germane. Acest șasiu este fabricat la Viena și măsoară 12 metri, deși dimensiunile sale se pot schimba pe parcurs. Ca o comparație, un camion HIMARS are doar 7 metri, după cum a precizat un reprezentant al Rheinmetall.

Howard Bromberg a precizat că Lockheed Martin, prin parteneriatul cu Rheinmetall, aduce pe piața europeană o versiune a unui sistem de artilerie fabricat în Europa care va atrage atenția multor state europene.

Pentru dezvoltarea mai multor componente ale sistemului cele două companii vor avea nevoie de cooperare internațională. 

Lockheed Martin și Rheinmetall discută cu producătorul german Diehl pentru a localiza producția. În prezent, discuțiile din industrie vizează producerea sau asamblarea rachetelor în Europa.

Rheinmetall are în vedere furnizarea de motoare de rachete, iar Diehl ar putea contribui la producția de focoase cu componente de la Lockheed Martin. Discuțiile sunt în curs de desfășurare, iar Lockheed Martin și Diehl înregistrează progrese în acest sens.

Odată cu semnarea contractului, primele cinci sisteme GMARS ar putea fi livrate pentru testare până în 2025. În cazul în care Germania dorește să își extindă capacitățile de luptă, ar putea cumpăra HIMARS direct din SUA ca o soluție temporară.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel