Industria de apărare | Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design: În România criza de ingineri este foarte mare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Proiectul „Hangar mentenanță aeronave militare, Otopeni”. Sursă foto: Leviatan Design
EXCLUSIV
Proiectul „Hangar mentenanță aeronave militare, Otopeni”. Sursă foto: Leviatan Design

Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania, a vorbit despre forța de muncă din industria de apărare, despre tehnologizarea procedurilor, dar și provocările cu care se confruntă industria din acest domeniu de nișă, dar extrem de important în ceea ce privește securitatea țării.

Compania Leviatan Design e implicată în proiecte foarte mari de infrastructură militară, inclusiv la Sibiu, în incinta Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, dar și în proiecte de infrastructură operațională la Câmpia Turzii în cadrul Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".

Directorul general al Leviatan Design a făcut referire la una din marile probleme ale industriei naționale de apărare, indiferent că vorbim de cea privată sau cea de stat, și în genere o problemă a industriei în România: Forța de muncă. 

„Faptul că forța de muncă e o problemă pe orice poziție, înseamnă că noi trebuie să o prețuim activ mai mult. Tehnologia înseamnă o ușurare a muncii. Noi ne dorim să facem munca mai plăcută și mai facilă, de aici și componentele de software cu care lucrăm, dar și modalitățile, procesele și conlucrarea între oameni care simplifică mult lucrurile. (...) Valoarea oamenilor noștri, a inginerilor și a arhitecților vrem să o utilizăm pe activitățile care realmente aduc plus valoare și nu pe partea procesuală de task-uri repetitive”, a precizat Cătălin Podaru, în interviul acordat DefenseRomania.

 

Cum poate fi folosită tehnologia în folosul companiilor și personalului din industria de apărare

 

CEO-ul Leviatan Design a vorbit și de importanța tehnologiei în industria de apărare, dând exemplul infrastructurii militare în care activează compania pe care o reprezintă. Iar tehnologia poate avea beneficii mari pe care, din păcate, nu multe companii le fructifică.

„Noi de exemplu plimbăm realmente clientul prin proiectul tehnic. Și nu vorbim de o randare de prezentare, ci de posibilitatea unui beneficiar, într-un proiect complex, înainte să fie executat, el să meargă prin camere și să vadă dacă lucrurile sunt la locul lor, dacă au gabaritul necesar, specificațiile cerute etc. E o importanță foarte mare deoarece comunicarea, înțelegerea, barierele limbajului tehnic și ingineresc de multe ori ascund blocaje și probleme pe care le poți vedea abia în momentul construcției. Noi am adus în domeniul construcțiilor, în proiectare și șantiere, tehnologia foarte avansată de realitate augumentată. Practic inginerii și beneficiarul se pot duce pe teren și pot prin modele 3D să vadă ce va să fie în locurile respective, să vadă probleme de coordonare, de poziționare, de gabarit, într-un mod dinamic.

O experiență plăcută în acest sens am avut-o și cu studenții de la facultăți care au venit internship și pe care i-am purtat în toate fazele procesului, fără să le dăm activități de făcut în cadrul firmei. Când au văzut că în construcții nu mai vorbim de planșe și hârtie, ci de tablete, interconectare, de 3D pe care oamenii le analizează cu variații, de realitate mixtă pe șantier au rămas surprinși, au crezut că totul e ca acum 100 de ani”, a precizat Cătălin Podaru.

„Criza de ingineri în România este foarte mare. Cei pe care îi avem de multe ori se duc către alte domenii. De multe ori după ce termină facultatea de construcții și instalații se duc și se angajează în programări, deși domeniul în care noi activăm e unul realmente plin de satisfacții”, a conchis directorul general al Leviatan Design.

Puteți urmări în cele ce urmează integral interviul pe care Cătălin Podaru, CEO Leviatan Desgin, l-a acordat DefenseRomania:

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel