Industria bulgară de armament se pregăteşte pentru asamblarea blindatelor americane Stryker

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Blindate Stryker, Sursă Foto: U.S. Army
Blindate Stryker, Sursă Foto: U.S. Army

Cel puțin 173 de vehicule Stryker sunt pregătite pentru asamblarea finală în Bulgaria, un proces care va începe anul viitor, a precizat Lyuben Yovchev, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare din cadrul companiei militare de stat Terem, potrivit publicaţiei Bulgarian Military.

Produs de General Dynamics Land Systems, Stryker a intrat în serviciul armatei americane la începutul anilor 2000. Acest vehicul blindat cu o greutate de 18 tone este disponibil în 18 versiuni diferite. Bulgaria va fi a cincea țară care va achiziționa acest tip de transportor blindat, după Statele Unite, Thailanda, Macedonia de Nord și Ucraina (care a primit 189 de unități ca parte a ajutorului militar american).

Bulgaria a investit 1,5 miliarde de dolari pentru a achiziționa o flotă diversificată de vehicule militare, inclusiv 90 de vehicule purtătoare de infanterie M1296 [ICV], 17 ICV M1126, 33 de vehicule de comandă M1130, nouă vehicule de geniu M1132, 24 de vehicule de evacuare medicală M1133 și 10 vehicule de recunoaștere nucleară, biologică și chimică [NBC] M1135. Această achiziție face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Ministerului bulgar al Apărării de modernizare a forțelor armate bulgare.

M1296 Stryker ICV este o variantă mai avansată a seriei de blindate Stryker folosită de armata Statelor Unite. Este conceput pentru a oferi atât o putere de foc sporită, cât și o protecție superioară pentru infanterie.

În special, M1296 este echipat cu un tun automat de 30 mm, ceea ce îi conferă un avantaj semnificativ în ceea ce privește puterea de foc față de versiunea M1126 Stryker ICV, care de obicei dispune de o mitralieră de calibru 50 sau de un lansator de grenade de 40 mm. 

M1126 Stryker ICV este piatra de temelie a familiei de blindate Stryker, având ca principală sarcină transportul în siguranță al trupelor de infanterie. Acest vehicul blindat 8x8 realizează un echilibru fin între mobilitate, protecție și putere de foc. Este echipat cu o stație de armament controlată de la distanță [RWS] care poate dispune de diverse sisteme de arme, inclusiv o mitralieră M2 de calibru 50 sau un lansator de grenade Mk 19 de 40 mm. 

În ceea ce privește dimensiunile, ICV-urile Stryker M1296 și M1126 Stryker sunt destul de asemănătoare. Ambele vehicule măsoară aproximativ 7 metri în lungime, 2,7 metri în lățime și 2,64 metri în înălțime. Aceste dimensiuni le permit să fie transportate pe calea aerului cu avioane C-130, ceea ce le sporește semnificativ mobilitatea strategică. 

În ceea ce privește propulsia, atât M1296, cât și M1126 Stryker ICV-urile Stryker dispun de un motor diesel Caterpillar C7, care furnizează aproximativ 350 de cai putere. Acest motor le permite vehiculelor să atingă o viteză maximă de aproximativ 100 de kilometri pe oră pe șosele, cu o autonomie operațională de aproximativ 531 de kilometri. 

La 17 mai, directorul general al Terem Holding, Kalin Dimitrov, a dezvăluit presei bulgare că Terem Holding se va ocupa de asamblarea finală a vehiculelor Stryker. Acest proces include instalarea unor subsisteme cruciale, cum ar fi stațiile radio, armamentul și dispozitivele de ochire pe timp de noapte.  

Într-o declarație separată, Lyuben Yovchev a precizat pentru publicația Jane's că asamblarea va implica, de asemenea, adăugarea de turele pe blindatele Stryker. Aceste lucrări asamblare vor fi efectuate la uzina bulgară Terem Ivaylo din Veliko Târnovo. Dimitrov a adăugat că General Dynamics Land Systems a transferat documentația tehnică, permițând producția de piese de schimb pe termen mediu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel