India a testat o nouă rachetă balistică, purtătoare de ogive nucleare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

O nouă generație de rachete balistice, purtătoare de încărcături nucleare, cu numele Agni-P (Prime) a fost testată cu succes, luni – 28 iunie, de către Organizația de Cercetare și Dezvoltare a Ministerului indian al Apărării (DRDO).

Racheta, cu raza de acțiune între 1.000 și 2.000 km a fost lansată, la ora locală 10.55, de pe insula Abdul Kalam aflată în proximitatea coastei de nord-vest a Indiei, informează publicația The Hindu.

„Agni-P este o variantă avansată, de nouă generație, a clasei de rachete Agni, fiind dispusă într-un container (…) . „Racheta a urmat traiectoria prognozată, îndeplinind toate obiectivele misiunii, cu un nivel ridicat de precizie”, se precizează într-un comunicat de presă al DRDO.

Containerizarea rachetelor reduce timpul necesar pentru lansare, îmbunătățind, de asemenea, condițiile de depozitare și mobilitatea acestora, a explicat un oficial din Ministerul indian al Apărării.

Clasa de rachete Agni face parte din capabilitățile de lansare nucleară ale Indiei, alături de rachetele balistice Prithvi, cu rază scurtă de acțiune, și rachetele balistice lansate de pe submarine și avioane de luptă. Rachetă balistică intercontinentală (ICBM), Agni-V, are cea mai mare rază de acțiune (5.000 – 8.000 km) din seria Agni, fiind deja testată în mai multe rânduri și validată pentru întrebuințare. 

În ultimii ani, India și-a operaționalizat și capacitatea de lansare nucleară bazată pe submarine, completând triada nucleară. În ianuarie 2020, DRDO a testat cu succes o rachetă balistică K-4, cu o rază de acțiune de 3.500 km, destinată echipării submarinelor din clasa Arihant.

Lansarea a fost făcută de pe un ponton scufundat, iar după testarea de la bordul unui submarin, racheta va intra în serviciu, alături de rachetele K-15 cu raza de acțiune de 750 km, deja aflate în dotare. Dintr-un total de patru submarine comandate, cu propulsie nucleară, din clasa Arihant, India a construit din 2004 și până în prezent, doar două, ultimul, INS Arighat, aflându-se încă în teste pe mare.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel