Incident diplomatic între Turcia și Iran după ce Erdogan a lăsat să se înțeleagă că anumite teritorii iraniene aparțin azerilor

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Turcia a denunţat sâmbătă "limbajul ofensator" al Teheranului faţă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, acuzat de Iran că a recitat un poem care lăsa de înţeles că provinciile din nord-vestul Iranului fac parte din Azerbaidjan, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Condamnăm folosirea unui limbaj ofensator faţă de preşedintele nostru şi faţă de ţara noastră, după recitarea unui poem al cărui sens a fost scos din context în mod deliberat", a transmis printr-un comunicat Fahrettin Altun, directorul de comunicare al preşedinţiei turce.

Erdogan s-a deplasat joi în Azerbaidjan, aliat fidel al Turciei, pentru a asista la o defilare militară organizată pentru a marca victoria obţinută de Baku în faţa Armeniei, după şase săptămâni de lupte asupra disputatei regiuni Nagorno-Karabah.

În cursul acestei vizite, liderul turc a recitat un poem care, conform Teheranului, ar putea stimula separatismul în rândul minorităţii azere din Iran.

Iranul găzduieşte o mare comunitate azeră, în principal în nord-vest, în provinciile din apropiere de Azerbaidjan şi Armenia, frontiera fiind pe râul Aras.

Vineri, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, l-a condamnat pe Erdogan pentru acest poem "recitat prost", iar ambasadorul Turciei la Teheran a fost convocat în legătură cu "remarci intervenţioniste şi inacceptabile" ale lui Erdogan.

În replică, Turcia l-a convocat pe ambasadorul iranian la Ankara pentru afirmaţii "fără fundament".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel