Încercuirea trupelor ruse de la periferia de nord-vest a Kievului – informații încă neconfirmate, dar în concordanță cu ultimele evoluții

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Dacă aceste informații vor fi confirmate, înseamnă că forțele ruse situate la nord-vest de Kiev au fost încercuite, iar liniile lor de aprovizionare au fost tăiate.

În zona Bucha, Irpin și Gostomel ar fi prinse cel puțin două mari unități rusești: Brigada 5 Tancuri și Brigada 37 Mecanizată.

Încercuirea a putut fi realizată datorită contraatacului ucrainean încheiat cu succes pe direcția Makariv - Makovysche – Berezivka, a informat în după-amiaza de 22 martie, publicația poloneză Defense 24, specializată în probleme de apărare și securitate.

Comentariul autorului: Rezumatul acțiunilor militare rusești pe direcția Kiev

Ofensiva forțelor ruse, care acționează la nord și nord-vest de Kiev, a fost oprită după o săptămână de la începerea invaziei – 24 februarie, frontul stabilizându-se la distanțe cuprinse între 1 și 15 km de periferia Kievului. În ultimele zile, aceste trupe ruse au trecut la consolidarea pozițiilor, fiind un indiciu important că se pregătesc de o apărare pe termen lung.

Între timp, grosul forțelor ruse, care trebuia să fie decisiv în ocuparea Kievului, a fost oprit în orașul Cernigov situat la aproximativ 100 km N-NE de Kiev. De asemenea, gruparea de trupe ruse care se apropia de capitala Ucrainei dinspre nord-est și est a fost atacată sistematic, fiindu-i diminuată semnificativ capacitatea de luptă, astfel încât a fost nevoită să treacă și ea la apărare în zona localității Brovary din imediata apropiere a periferiei estice a Kievului.

Încercarea forțelor ruse de a învălui Kievul pe la vest, astfel încât să ajungă în sudul capitalei ucrainene nu a avut succes, deși au fost semnalate trupe ruse inclusiv la aproximativ 10 km sud de Kiev, în localitatea Obuhiv.

Posibilă încetare a focului și implicații ale acesteia

În următoarele zile urmează o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, descrisă de președintele Zelenski drept crucială, în care se va negocia o încetare a focului. Dacă se va ajunge la un acord în acest sens, cel mai probabil, trupele vor rămâne în pozițiile pe care le dețineau fiecare la data și ora intrării în vigoare a acordului de încetare a focului.

Din această perspectivă, Ucraina, în aceste ultime zile va forța, făcând tot posibilul, cel puțin, în zona Kievului, să ducă trupele ruse cât mai departe de capitală. Din această cauză, informația privind încercuirea trupelor ruse de la nord-vest de Kiev, pare destul de plauzibilă, deși este dintr-o singură sursă.

Pe frontul de sud, Mariupolul rezistă sinucigaș, așteptând și el încetarea focului, în timp ce Odessa este în continuare intangibilă pentru forțele ruse, iar Nikolaevul răspunzând mereu decisiv și letal.

În est, la Harkov, forțele ucrainene controlează situația, dar dacă nu aruncă trupele ruse la cel puțin 30 de km de oraș, succesul este doar parțial, când se va înceta focul. Soarta orașului Sumi rămâne incertă, putând intra de la o zi la alta în mâinile rușilor.

Între timp, Moscova, încearcă, cu disperare, să vină în sprijinul forțelor sale din zona Kiev (care urmează să fie încercuite și probabil pierdute), fie prin trupe aduse tocmai din Kamceatka (Extremul Orient rus), fie prin militari belaruși, care nu sunt deloc încântați de acest lucru. Japonia a raportat în perioada 15-16 martie, nave de desant rusești, care veneau dinspre Kamceatka spre Vladivostok, cel mai probabil, pentru a fi îmbarcate pe tren și trimise spre Ucraina.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel