Încercând să scoată în evidenţă calitatea armamentului occidental, Oleksii Reznikov a susţinut că frontul din Ucraina a devenit un bun teren de testare pentru aceste arme

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov și comandantul ucrainean Maksim Mirhorodski prezintă noile vehicule militare transferate de statele occidentale către Forţele Armate Ucrainene, 27 martie 2023. Sursa Foto Twitter: Oleksii Reznikov.
Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov și comandantul ucrainean Maksim Mirhorodski prezintă noile vehicule militare transferate de statele occidentale către Forţele Armate Ucrainene, 27 martie 2023. Sursa Foto Twitter: Oleksii Reznikov.

Șeful Ministerului Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat ziarului The Finance Times, în încercarea sa de a scoate în evidenţă calitatea armamentului occidental pe care ţara sa l-a primit până acum, a comis o gafă - care a alimentat şi mai mult teoriile propagandei ruse - precizând că frontul din Ucraina este un teren de testare ideal pentru armele occidentale.

Actualul conflict din Ucraina a făcut posibil, indirect, ca armamentul NATO sa fie utilizat pentru prima la scară largă împotriva armatei ruse - după ce președintele Volodimir Zelenski a cerut asistență militară de securitate din partea statelor occidentale pentru a se apăra în fata agresiunii miliare ruse. De asemenea, după cum precizează ziarului The Finance Times, utilizarea de către ucraineni a armelor occidentale a făcut, de asemenea, posibilă obţinerea de informații neprețuite despre eficienta acestora pe câmpul de luptă.

Experții militari bănuiau de mult timp că sistemele de rachete sol-aer Patriot sunt capabile să intercepteze rachete hipersonice ruseşti Kinzhal, dar a fost nevoie ca armata ucraineană să demonstreze acest lucru.

Aliații occidentali ai Kievului "pot vedea cu adevărat dacă armele lor funcționează, cât de eficient funcționează și dacă trebuie să fie modernizate", a declarat Oleksii Reznikov în interviul acordat The Finance Times.

,,Pentru industria militară internaţională, nu poți inventa un teren de testare mai bun", a adăugat Reznikov, în încercarea sa de a scoate în evidenţă calitatea armamentului occidental pe care ţara sa l-a primit până acum şi utilitatea acestuia pe câmpul de luptă.

Dar, aceasta exprimare a fost repede exploatata de către maşină de propagandă rusă, deoarece aceasta a rostogolit pe surse mass-media falsa naraţiune că occidentalii folosesc Ucraina pe post de poligon de testare a armelor.

Pentru a-și proteja oraşele de atacurile cu rachete rusești, Ucraina a primit, de asemenea, sisteme de apărare aeriană americane și norvegiene NASAMS, precum și noul sistem german Iris-T, dezvoltat recent. Este pentru prima dată când toate aceste sisteme diferite de tip NATO au fost testate împreună.

"Sistemele funcționează împreună....Este, de asemenea, foarte important ca ei să știe" acest lucru, a declarat Reznikov, făcând referire la statele occidentale care au oferit aceste sisteme de apărare aeriană. 

Petro Pyatakov, consultant în industria de armament și colonel în retragere, a precizat pentru The Finance Times că ,,un sistem de artilerie occidental este ca un "Mercedes-Benz" în comparație cu o mașină rusească din epoca sovietică'', dar și armamentul NATO -  obuzierele americane M777, germanele Panzerhaubitze 2000,  obuzierele autopropulsate Caesar şi Krab - au întâmpinat şi ele destule probleme.

,,A devenit evident în timpul operațiunilor că aceste sisteme nu au fost concepute pentru un război atât de intens", în care artileria rusă trage non-stop și fără discriminare. "Toate acestea necesită o pauză ... după două sau trei minute de tragere la cadenţa maximă, ceea ce nu este cazul obuzierelor sovietice", a declarat Pyatakov.

Pyatakov a confirmat că există un "interes constant din partea producătorilor occidentali de artilerie pentru a primi feedback de la artileriștii ucraineni . . . pentru rezolva defectiunie tehnice" ale acestor obuziere.

,,Nu doar ucrainenii învață cum să lupte într-un război modern, de înaltă intensitate. Și rușii o fac", a declarat un consilier de apărare occidental.

Munițiile ghidate prin GPS pentru artilerie, precum și sistemele de rachete cu lansare multiplă, cum ar fi Himars din SUA, erau "foarte precise". Dar, a adăugat Reznikov, sistemele radioelectronice puternice ale Rusiei (n.r. sistemele de război electronic) găseau modalități de a le bruia.

"Rușii vin cu o contramăsură, noi îi informăm pe partenerii noștri și ei fac o nouă contramăsură împotriva acestei contramăsuri", a spus Reznikov.

DefenseRomania a scris recent ca, în ultimele luni, sistemele de rachete HIMARS, aflate în dotarea Forțelor Armate Ucrainene, au devenit mai puțin eficiente din cauza utilizării de către ruşi a sistemelor de război electronic.

În ultimul an, sute de noi sisteme de arme au fost trimise în Ucraina. Printre acestea se numără atât echipamente moderne occidentale, cât și arme sovietice deținute în principal de statele foste comuniste din Europe de Est. 

Statele Unite au furnizat echipamente militare în valoare de peste 36 de miliarde de dolari, iar sistemele de rachete cu rază medie de acțiune HIMARS au jucat un rol cheie în contracararea agresiunii ruse în Ucraina.

Aceeași abordare este utilizată pentru a îmbunătăți performanța dronelor de supraveghere și de atac, care sunt utilizate la o scară fără precedent, dar care sunt, de asemenea, frecvent bruiate. ,,Acesta este un război al tehnologiei", a declarat Reznikov.

Jack Watling, expert la Royal United Services Institute, un think-tank cu sediul la Londra, a declarat că Occidentul a învățat foarte multe despre modul în care sistemele rusești funcționează "la nivel tactic și au observat impactul [dronelor] și al altor sisteme asupra operațiunilor de luptă pe scară largă".

,,Pe de altă parte, Occidentul și-a expus o mare parte din propriile capacități Rusiei și Chinei și, prin urmare, va trebui să schimbe modul în care funcționează unele dintre echipamentele sale pentru a-și păstra avantajul competitiv", a spus Watling.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel